Hangjegyek a ládafiából

Interjú Balassa Sándorral


Balassa Sándor január 20-án ünnepelte 85. születésnapját. Ebből az alkalomból a Makovecz utcában is köszöntötték barátai és pályatársai a zeneszerzőt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapító tagját, aki ideje nagy részét ma is komponálással tölti, és akinek zongorára, csembalóra, hárfára és cimbalomra írt munkáit az elmúlt években Kassai István zongoraművész, az MMA rendes tagja játszotta lemezre. A Pesti Vigadóban december elején a Zeneművészeti Tagozat szervezésében hangversenytermi bemutatót is tartottak műveiből. Balassa Sándor zeneszerzőt kérdeztük...
30 січня 2020

Huszár Lajos másodszor érdemelte ki az Artisjus-díjat

Az év komolyzenei műve lett az Álom-monológok

Az év komolyzenei művének járó Artisjus-díjat Huszár Lajosnak ítélték Álom-monológok op. 37. című alkotásáért. A szegedi származású művész 2007-ben már részesült az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elismerésében. 

25 квітня 2014

Egressy Béni-emlékest a Magyar Írószövetségben

Egressy Béni születésének 200. évfordulója alkalmából rendezték meg az „Árad a fény…" című estet a Magyar Írószövetség Klubtermében. Egressy Béni a Szózat zeneszerzője, Erkel Ferenc operáinak szövegírója 1814. április 21-én született Sajókazincon. 

23 квітня 2014

Kortárs kisoperákat mutat be az Operettszínház

Dubrovay László és Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzők egy-egy kisoperáját mutatja be április 17-én a Budapesti Operettszínház. Dubrovay László Váltságdíj című műve ősbemutató, Vidovszky László Nárcisz és Echo című alkotását pedig igen ritkán játsszák. 

14 квітня 2014

Négy nemzedék Durkót zenél

Ősbemutató koncerttel emlékeznek Durkó Zsolt 80. születésnapjára. A győri zsinagógában ma este 6 órakor kezdődő, országosan egyedülálló hangversenyen négy nemzedék játssza együtt a Kossuth-díjas szerző A gömb története című zongoraciklusát.

3 квітня 2014

Több mint 130 fiatal operaénekes jelentkezett az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre

Harminc nemzet több mint 130 fiatal operaénekese jelentkezett a Liszt Ferenc Zeneakadémia első saját szervezésű nagyszabású nemzetközi versenyére, az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre – adta hírül a Zeneakadémia közleménye. A Magyar Művészeti Akadémia az énekverseny egyik különdíjának adományozását támogatja.

2 квітня 2014