Szőnyi Erzsébet (1924–2019)

Elhunyt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze

96. életévében elhunyt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, karnagy, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Szőnyi Erzsébet a 20. és a 21. századi magyar zenei élet, a zenepedagógia és az alkotóművészet ikonikus alakja, akinek különlegesen gazdag életművét, szellemiségét és lelki erejét hazánk szellemi életének egyik tetőpontjaként tarthatjuk számon, és aki egész életében küldetésének tekintette Kodály zenepedagógiai elveinek hirdetését. Pedagógiai és művészeti (előadó, illetve alkotó) tevékenysége elválaszthatatlan egymástól. Pedagógiai és közéleti munkássága betetőzésének tekinthető, hogy a Kodály-módszer 2016-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára. Szőnyi Erzsébet még 95 évesen is komponált, a köztestület tavasszal szerzői esten köszöntötte a születésnapját ünneplő művészt. A Magyar Művészeti Akadémia Szőnyi Erzsébetet saját halottjának tekinti.
28 грудня 2019

Húsz koncert szerepel a 10. Cantemus Fesztivál programján Nyíregyházán

Tíz ország tizennyolc énekkarát láthatja a közönség az augusztus 15-én kezdődő 10. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus keretében megrendezett koncerteken Nyíregyházán.

11 серпня 2014

Kaposfest 2014

Augusztus 13. és 19. között ötödik alkalommal rendezik meg a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált. A fellépők olyan sztárok, akiket a világ legfontosabb koncerttermeiben már ismernek és örömmel várnak a legnagyobb fesztiválokon is.

6 серпня 2014

Japánban turnézik a Pro Musica Leánykar

Hetek óta vendégeskedik Japánban a Kossuth-díjas Szabó Dénes karnagy vezette Pro Musica Leánykar. A következő, július 24-ei koncertjük Kanagawában lesz, amiről hangfelvétel is készül.

8 липня 2014

Koncert-fúvószenekarok Világszövetségének Konferenciája és Fesztiválja

A Koncert-fúvószenekarok Világszövetségének (WASBE) konferenciáját és fesztiválját rendezik meg 2014. július 6-14. között Debrecenben. Az esemény hivatalos megnyitójára 2014. július 6-án, vasárnap 20.00 órakor kerül sor a Kölcsey Központ nagytermében a Magyar Honvédség Központi Zenekara és Tánckara közreműködésével. A rendezvény egyik támogatója az MMA.

4 липня 2014

Gluck ősbemutató az Operaházban Vashegyi György vezényletével

Christoph Willibald Gluck német zeneszerző egyik utolsó művét, az Íphigeneia Tauriszban című operát mutatják be, Vashegyi György vezényletével 2014. június 22-én a Magyar Állami Operaházban.

18 червня 2014