Dubrovay László zongoraművei Balázs János előadásában

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját ebben az évben Dubrovay László kapta. Ezt a díjat konkrét alkotásért, egy-egy friss, kiemelkedő művészi teljesítményért lehet elnyerni. Dubrovay az elmúlt időszakban komponált, Sonata di felicitá (Boldogság szonáta) c. zongoraműve az ősszel CD-n is megjelent. A lemezbemutató december 14-én lesz a Pesti Vigadó dísztermében. Juhász Előd lesz a műsorvezető, aki a zeneszerzővel és Balázs János zongoraművésszel is beszélget az esten. A pandémia helyzet miatt a koncertet a nézők kivételesen nem a helyszínen, hanem a képernyők előtt követhetik, digitális közvetítés formájában. Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a lemezről és a hangversenyről beszélt.
4 грудня 2020

Egy zeneóriás hitvallása és imája

Beszélgetés Marton Évával a Szent Erzsébet legendája című oratóriumról             

Liszt Ferenc két és fél órás oratóriumát, a Szent Erzsébet legendáját pontosan 150 évvel ezelőtt, 1865. augusztus 15-én mutatták be a Vigadóban. A műről és vele kapcsolatos rekonstrukciós munkálatokról kérdeztük Marton Évát, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagját.

13 серпня 2015

Török fiatalok hangversenye a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával adott koncertet 2015. augusztus 8-án este a Török Nemzeti Ifjúsági Filharmonikus Zenekar a Pesti Vigadóban. A 2007-ben alapított közel száztagú együttes 16–22 év közötti fitalokból áll, és számos nagysikerű hangversenyt tudhat a háta mögött Európa-szerte.

10 серпня 2015

Egy Liszt-legenda újjászületése

Sajtótájékoztató a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpontban

2015. augusztus 15-én, napra pontosan 150 évvel az ősbemutatót követően, ugyanazon helyszínen – a Pesti Vigadóban – a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és programjaként ismét magyarul szólal meg Liszt nagyszabású remekműve, a Szent Erzsébet legendája. Az előadás előtti héten az MMA sajtótájékoztatón ismertette a produkció megszületésének részleteit.

6 серпня 2015

Liszt: Szent Erzsébet legendája

Az ősbemutató rekonstruált előadása a Pesti Vigadóban

Liszt Ferenc 150 évvel ezelőtt mutatta be hat képbe komponált, háromórás oratóriumát a Vigadóban, melyet saját maga vezényelt. Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére írt mű szövegkönyvét – Otto Roquette librettóját – Ábrányi Kornél fordította magyarra. Később a német változat vált ismertté, de ez volt a mű ősbemutatója, mely most újra megelevenedik – és több fővárosi és vidéki helyszínen is látható/hallható lesz.

Kövesse interneten élőben streamen az előadást a fidelio.hu és a szinhaz.hu portálokon!

28 липня 2015

Goldmark Károly: Sába királynője – Egy végzetes találkozás története

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad operabemutatójára 2015. július 3-án nteken és 5-én vasárnap 20 órakor kerül sor a Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciója keretében.

2 липня 2015