Szabó Marcell Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játssza a döntőben

Szabó Marcell győzött a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen

Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktoranduszhallgatója nyerte meg március 29-én, szombaton a 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt Szegeden. Az első díjhoz a Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott 500 ezer forint párosul. A közel egy évtizede életre hívott versenyt hagyományosan kétévente, Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendezik meg.
Idén a hagyományos helyszín, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay Ferenc Hangversenyterme helyett a Szent-Györgyi Albert Agórában tartották szombat este a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny döntőjét. A kar korábbi dékánja, Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművész által alapított viadalt hatodik alkalommal rendezték meg a múlt héten: 18 fiatal zongorista lépett pódiumra az elődöntőben, 11 került a középdöntőbe, végül négyen mérkőztek meg a fináléban. A verseny döntőjében a Gyüdi Sándor dirigálásával fellépő Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködött.
A versenyre az 1979. január 1-je után születettek nevezhettek. Az indulók a háromfordulós megmérettetésen a Bartók-művek mellett olyan komponisták szerzeményeit – Scarlatti szonátáit, Debussy, Chopin, Liszt alkotásait, Mozart zongoraversenyeit – adták elő, amelyeket maga Bartók Béla is szívesen műsorra tűzött. Az indulók az elődöntőben és a középdöntőben szólóműveket játszottak el. A döntőben Liszt-, Bartók- és Mozart-versenyművek csendültek föl, hárman is Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét választották. Az első díjat és vele a Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott 500 ezer forintot a 27 éves budapesti Szabó Marcell, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) másodéves doktoranduszhallgatója nyerte el, aki több, koncertmeghívással járó különdíjat is kapott. Felléphet majd a Bartók Emlékházban és a szegedi szimfonikusok bérleti hangversenysorozatában is. Szabó Marcell – aki Nándor György és Kemenes András tanítványaként két éve végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen – megkapta a legjobb kötelező darab előadásáért járó különdíjat is. Az ifjú zongoraművész már négy esztendeje is szerepelt a szegedi Bartók-zongoraversenyen, akkor megosztott harmadik díjjal jutalmazták.
A második díjat, a Zeneakadémia Alapítvány 400 ezer forintos Veroszta Magda-díját a zsűri az LFZE Különleges Tehetségek Osztálya növendékének, Vida Mónika Ruthnak (18) ítélte oda, aki a Szegedért Alapítvány különdíját is elnyerte. A harmadik díjat és vele Szeged önkormányzatának 300 ezer forintos pénzjutalmát megosztva Kocsis Krisztián (17), a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakiskola diákja, valamint az LFZE-en 2012-ben diplomázott Vass István (27) vehette át, aki Liszt Haláltánc című művét játszotta a döntőben.
Szabó Gábor, az SZTE rektora úgy értékelt: a Bartók-zongoraverseny méltó az egyetem imázsához; közös a művészetben és a tudományban, hogy az embernek önmagával kell versenyeznie. Tóth Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja köszönetet mondott az egyetem vezetésének azért a támogatásért is, hogy a kar megvásárolhatta a Vigadótól az elő- és középdöntőben a Fricsay Teremben használt Steinway hangversenyzongorát, amelyen az elmúlt negyedszázadban Fischer Annie-tól Kocsis Zoltánig sok legendás muzsikus játszott. A szimfonikus zenekarnak pedig a közreműködést és a döntőre kölcsönadott Bösendorfer zongorát köszönte meg.
A verseny sikerét bizonyítja, hogy a zongoristákat többször visszatapsolta a közönség. A zsűri elnöke, Nádor György zongoraművész, a Zeneakadémia professor emeritusa gratulált a verseny szervezőinek, úgy vélte, a viadal minden szempontból nemzetközi rangú volt. Az emlékezetes előadások közül kiemelte a Scarlatti-szonáták és Tóth Péter kifejezetten erre az alkalomra íródott, Hangnem nélküli keringőjének előadását is.
A díjazottak vasárnap Bartók Béla szülővárosában, Nagyszentmiklóson a Nákó-kastélyban adtak gálahangversenyt.
31 березня 2014  |  tóth péter zongoraverseny