Négy nemzedék Durkót zenél

Ősbemutató koncerttel emlékeznek Durkó Zsolt 80. születésnapjára. A győri zsinagógában ma este 6 órakor kezdődő, országosan egyedülálló hangversenyen négy nemzedék játssza együtt a Kossuth-díjas szerző A gömb története című zongoraciklusát.
Méltatlanul feledésbe merültek Durkó Zsolt, a kortárs magyar komolyzene 1997-ben elhunyt egyik legnagyobbjának zongoraművei. Különösen A gömb története című ciklusa.
Ez adta az ötletet, hogy a Kossuth-díjas komponista körül kialakult csendet valami különleges produkcióval törjék meg a győri zenei oktatási intézmények: a Bartók Béla Zenei Általános Iskola tanulói, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai, diákjai, a Széchenyi-egyetem zeneművészeti intézetének hallgatói. – Az alkalmat Durkó Zsolt nyolcvanadik születésnapja szolgáltatta, amelyre az eddig egyben soha el nem hangzott, hatvanegy remekből álló darabjával emlékezünk. Nem mindennapi megnyilatkozási lehetőség, hogy négy nemzedék muzsikál együtt kortárs zenét – említette Nagyné Fellegi Melinda, a Richter-„konzi" zongoratanszak-vezetője, a ma este hat órakor kezdődő koncert egyik lelke, szervezője.
Az ősbemutató műsorát meghívták a fővárosba, a Budapest Music Centerbe is, ahol április 11-én este 6 órakor szerepelnek a győri muzsikusok.
A koncertről CD-felvétel is készül.
– Nem nagyon játszottam még ilyen modern darabot. Először furcsának találtam, de ahogy megtanultam, fokozatosan közelebb került hozzám, sőt, megszerettem – nyilatkozta Hujber Anna Luca bartókos diák. – Nagyon élveztem játszani ezeket a kontrasztos darabokat, amelyeket eddig még nem zongoráztam – mondta Kaczor László, a Richter zeneszerzés szakos diákja. – Élmény volt a felkészülés, könnyen befogadható a mű személyessége, játékossága miatt. – Amióta itt vagyok az egyetemen, többször adódott lehetőség kortárs alkotás előadására. Hallgatótársaim nevében is mondhatom, szeretjük, nincsenek kötöttségeik, így nagy szabadsággal ajándékozzák meg a muzsikusokat -hangsúlyozta Koszorús Imola Dalma.
A koncert szereplői azt remélik, hogy a lehető legteljesebben megfelelnek annak a gondolatnak, amit Durkó Zsolt a zenéről írt: „A zene lelki mélységet ad, választ az élet alapkérdéseire – a zene egy korszak lenyomata és hiteles tanúja."
Az ősbemutatót meghívták a fővárosba, a Budapest Music Centerbe is.

Durkó Zsolt (1934–1997) alkotásaival számos európai díjat nyert, a Halotti beszéd című oratóriuma az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen „Az év zeneműve" lett. A '60-as évek végétől a legismertebb kortárs magyar komponista volt, külföldi és hazai előadók és együttesek rendeltek tőle darabokat.

(Forrás: Kisalföld)
3 квітня 2014