Bogányi Gergely Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Nagy sikerrel mutatták be a Zeneakadémián a Bogányi-zongorát

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde után a Kossuth-díjas magyar zongoraművész, Bogányi Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, és Gerald Clayton amerikai dzsessz-zenész vastaps övezte gálakoncerten mutatta be a hangszer sokoldalúságát.
A kormányfő beszéde után az est moderátora, Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia volt rektora Bogányi Gergelyt hívta a színpadra, aki elmondta: körülbelül tíz éve kezdte el az új zongora tervezgetését egy belső indíttatásnak engedve.
,,A fejlesztés a zongora lelkét, a rezonáns lapot is érintette, amelynek anyagát a szokásos fáról karbonkompozitra cseréltük. A hangzásban sikerült elérni egy gyönyörű, éneklő tónust, és a hangok lecsengése is hosszabb lett. A zongora alakja is fontos változáson esett át, ami egyrészt az akusztikát javította, másrészt egy spirituális üzenetet is hordoz, kifejezve, hogy a zene valójában lelki utazás" – mondta a zongoraművész, aki mellé csatlakozott a pódiumon a hangszer három fő fejlesztője, Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember is.
A gálakoncerten elsőként Bogányi Gergely csillogtatta meg az új zongora sokoldalú képességeit Liszt Szerelmi álmok című darabjától Bartók Allegro Barbarójáig ívelő rövid műsorával. Utána a négyszeres Grammy-díj-jelölt amerikai dzsesszzenész, Gerald Clayton vette át a stafétát, aki a dzsessz két klasszikusa után egy saját kompozícióját is előadta a Zeneakadémia zsúfolásig megtelt nagytermében.
A gálakoncerten politikusok és a közélet több szereplője mellett jelen volt Schmitt Pál volt államfő és felesége, valamint Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye.
Forrás: MTI
22 січня 2015