Nagy érdeklődés a Cziffra Fesztiválon

Neves magyar előadókkal, külföldi vendégművészekkel, és a koncertek mellett előadásokkal, valamint tárlatokkal is várja a közönséget a Cziffra György emlékére és tiszteletére rendezett zenei fesztivál, a Cziffra Fesztivál 2017. február 21–26. között Budapesten. A Fesztiválon február 24-én este fél 8-tól a Zeneakadémián Rost Andrea, Kossuth-díjas operaénekes, az MMA levelező tagja és Balázs János, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész – a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője – lép fel.
A Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult Cziffra György (1921–1994) emlékére és tiszteletére rendezi a zenei fesztivált. Az eseménynek a MOM Kulturális Központ, a Zenenakadémia és a Barabás Villa ad otthont. A rendkívüli zongoraművész méltó emlékét a fesztivál koncertsorozattal, mesterkurzussal, zenei versennyel, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal és kreatív felhívásokkal ápolja. Egy különleges édesség, a Cziffra-szelet is megszületett ebből az alkalomból.
A februári eseményeket megelőzte a CZF Országos Zongoraverseny Cziffra György emlékére, amelynek a MOM Kulturális Központ adott otthont. A tavaly október 30. és november 4. között zajlott ZONGORAVERSENY első díját Varga Gergő Zoltán, a második díjat megosztva Boros Tekla és Rigó Ronald kapta. A legjobb Dubrovay László-mű előadásáért járó különdíjat is megosztva kapta Tóth Kamilla és Varga Gergő Zoltán. A Cziffra Fesztivál és az Opera zongoraterem különdíját Barbarics Csanád érdemelte ki.
Az idén február közepén a MOMkult Barabás Villában megrendezett mesterkurzuson négy kiváló tanár kurzusán vehettek részt; Vásáry Tamás – Kossuth-díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze, Balázs János – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Dráfi Kálmán – Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője és Mocsári Károly – zongoraművész, Cziffra-ösztöndíjas, a francia Liszt Társaság művészeti vezetője kurzusain.
A Balázs János Liszt-díjas zongoraművész által tavaly alapított fesztiválon idén Fazil Say zongoraművész, Rost Andrea operaénekes, Mischa Maisky csellóművész, Lajkó Félix hegedűművész és Jandó Jenő zongoraművész is fellép. Balázs János 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott. 2016 decemberében Cziffra György zongoraművészetét posztumusz Magyar Örökség díjjal ismerték el.
A Fesztiválon február 24-én este fél 8-tól a Zeneakadémián Rost Andrea és Balázs János lépnek fel "Zongopera" című előadásukkal. Február 25-én este 8 órától a Cziffra Fesztivál részeként szervezett Bárest program során Cziffra György azon művészi korszakát idézik meg, amikor a budapesti éjszakában lokálokban, presszókban éjszakáról éjszakára szórakoztatta virtuozitásával a hallgatóságot. Ezen az estén a MOMkult koncertterme lokállá alakul: a földszinten két-, négy- és hatfős asztaloknál; a karzaton a kiépített széksorokon foglalhatnak helyet a vendégek.
A Cziffra Fesztivál gálahangversenyére, díjátadójára 2017. február 26., 19.30-kor kerül sor a Zeneakadémián. A hangverseny előtt adják át a Cziffra György-díjakat, valamint a Cziffra György-ösztöndíjakat.

További információ: http://cziffrafesztival.hu/

Korábbi felvételünkön Dubrovay László zongoradarabját Balázs János adja elő:


Gálakoncerttel és díjkiosztó ünnepséggel zárult a Cziffra Fesztivál február 26-án a Zenekadémián. A Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjat Ránki Fülöp zongoraművész és Kállai Ernő hegedűművész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíját Vásáry Tamás zongoraművész és Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező vehette át Medveczky Ádám karmestertől és Balázs János zongoraművésztől, a fesztivál alapítójától.
24 лютого 2017  |  dubrovay lászló rost andrea