Budapesti Operettszínház
1065 Budapest
Nagymező utca 17.

Kortárs kisoperákat mutat be az Operettszínház

Dubrovay László és Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzők egy-egy kisoperáját mutatja be április 17-én a Budapesti Operettszínház. Dubrovay László Váltságdíj című műve ősbemutató, Vidovszky László Nárcisz és Echo című alkotását pedig igen ritkán játsszák. 
Az Operettszínház egy igazi, új magyar operát és egy már bizonyított gyöngyszemet állít színpadra - hangsúlyozta az Operettszínház főigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón Budapesten. Kerényi Miklós Gábor hozzátette: a kortárs opera a mai költészet egyik csúcsa, s egy igazán izgalmas opera nem lehet meg a költészet nélkül. A két, egyfelvonásos művet teljes zenekarral a Miskolci Operafesztiválon mutatják be június 19-én.

A "férfiak célkeresztben" mottóval előadott két kisopera rendezője, Somogyi Szilárd elmondta: a Váltságdíj a férfiak teljesítőképességéről szól, a Nárcisz és Echo társadalmi problémákat, a szülő és gyermek viszonyt értelmezi.

Dubrovay László operájában Dániel Gábor, Homonnay Zsolt, Frankó Tünde, Szécsi Máté, Kelemen Dániel, Molnár Ágnes és Kristóf István áll színpadra, zongorán közreműködik Balassa Krisztián és Kéménczy Antal. A verseket Baranyi Ferenc írta. Vidovszky László dalművének szereplői Farkas Tamás, Kun Ágnes Anna, Molnár Ágnes, Birta Gábor, Kalocsai Zsuzsa és Szécsi Máté lesz. A szöveget Varró Dániel írta, vezényel Balassa Krisztián. A darabok koreográfusa Papp János, a díszleteket és jelmezt Túri Erzsébet tervezte - ismertette a szereposztást a rendező.

Dubrovay László zeneszerző, az 1992-ben készült Váltságdíj alkotója elmondta: a kisopera évek óta a fiókjában hevert, mert a témája miatt senki nem merte megrendezni, így színpadon most játsszák majd először. A zenei nyelvezetről kifejtette: az opera műfaja olyan irányban fejlődött, hogy eltűnt a zenéből a dallam, a harmónia, a ritmus pedig túl komplikálttá vált. Úgy vélte, vissza kell térni a mások mellett Puccini képviselte klasszikus vonalhoz, ezzel együtt azonban mindazokat a zenei és hangszertechnikai újításokat is be kell építeni a kortárs operába, amelyeket a 20. század második fele produkált.
Forrás: szinhaz.hu
14 квітня 2014