Huszár Lajos

Kettős portré – Huszár Lajos és Olsvay Endre szerzői estje

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata november 28-án kettős szerzői estet tartott Huszár Lajos és Olsvay Endre tiszteletére.
 
Huszár Lajos 1948-ban született, a szakma alapjairól az első fontos információkat Steiner Bélától, a hódmezővásárhelyi zeneiskola akkori igazgatójától kapta, aki maga is komponált. 1963-ban lett Vántus István tanítványa a szegedi Zeneművészeti Szakiskolában. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán (1967–73) Szervánszky Endre és Durkó Zsolt növendékeként végzett, majd egy fél évet töltött Rómában, ahol a Santa Cecilia Akadémián részt vett Goffredo Petrassi mesterkurzusán. Tanári pályáját a szegedi Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte (1973–1984). Néhány éves budapesti és békéscsabai kitérő után visszatért Szegedre, ahol az egyetem Zeneművészeti Karán tanított. Innen egyetemi tanárként ment nyugdíjba 2008-ban. Nyugdíjasként a Nyíregyházi Főiskolán és a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanított. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori tanácsának a tagja.

Kórusművei, dalai, kamarazenekari és zongoradarabjai révén szerzett komoly rangot és elismertséget. Zeneszerzői pályája kezdetén az akkori magyar és lengyel avantgárd hatása alatt állt, de komponált egyházi kórusműveket is. Látókörét tovább szélesítette római tanulmányútja. A korszak sikerültebb művei a nagyobb kamaraegyüttesre készült Musica per dieci és a Musica concertante (1975), az énekre és zongorára komponált 69. zsoltár, a kamarazenekari Scherzo és adagio, valamint a Rézfúvós kvintett. Az 1980-as évek elején érdeklődése fokozatosan a hagyomány és a modernizmus összeegyeztetése felé fordult. Ennek a szintézisnek a legsikeresebb megvalósulásai A magány dalai, a KamarakoncertA csend című opera (a Magyar Állami Operaház millenniumi pályázatán 3. díjat nyert művet 2005-ben mutatták be Szegeden), az Ikonok Pilinszky János emlékére és a Passió. Legújabb alkotókorszakában ismét a modernizmus, atonalitás felé fordult: Nyári triptichon, Alföldi varázsénekek, Ballada cimbalomra. 

Olsvay Endre 1961-ben született, zeneszerzést a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kocsár Miklósnál kezdett tanulni, tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Bozay Attila növendékeként tette teljessé (1981–86), majd a tanárképző tagozaton Hambalkó Editnél zongoratanári diplomát is szerzett (1988). 1986 óta tanít a győri zenei felsőoktatásban: jelenleg a Széchenyi István Egyetem docenseként. (1995-től 2005-ig, a tanszék megszűnéséig a zeneelmélet tanszék vezetője volt.) 2001-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia adjunktusa. Emellett vola a gödöllői F. Chopin Zeneiskola zongoratanára, a GATE zenetörténet előadója és a Bartók Bélka Zeneművészeti Szakközépiskola zenelemélet tanára. Tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, a Magyar Bach Társaságnak, az Artisjus Magyar Jogvédő Egyesület választmányának és a Magyar Zeneművészeti Társaságnak. 

"Három lépés távolságot" tartva a nevesíthető irányzatoktól, a kamarazenei formációk változatossága, az egyívű formaalkotás jellemzi. Művei rendszeresen felcsendülnek hazai és külföldi koncerteken, fesztiválokon. A legváltozatosabb apparátusokra íródott repertoár-törzs mellett – annak részeként a tanuló ifjúságnak szánt darabokkal, sőt még klasszikus átiratokkal is – külön említést érdemel a hagyományos hangszereknek szintetizátorral és szalaggal/CD-vel, élő effektekkel való kiegészítésére alapozó elektroakusztikus műveinek izgalmas csokra. A félszáznál több kompozíciót számon tartó alkotó több jelentős koncertje mellett 1998-ban az MTA Zenetudományi Intézete szervezésében önálló szerzői esttel jelentkezett. 1976-tól az Óbudai Kamarazenekarban hegedül, 1993-ban csatlakozott az EAR-együtteshez, itt került kapcsolatba – elődóként és zeneszerzőként is – az élő elektronikus zene irányzataival. Szakírói tevékenysége is jelentős.A hangverseny műsora:
Huszár Lajos: Nott urno II., op.17/A
ALSZÁSZY GÁBOR (zongora)
 
Olsvay Endre: Monológ
VARGA LAURA (fuvola)
 
Huszár Lajos: Ballada II.op.36.
SZALAI ANDRÁS (cimbalom)
 
Olsvay Endre: Két akvarell
MELÁTH ANDREA (ének)
ALSZÁSZY GÁBOR (zongora)
 
Huszár Lajos: Sonata rustica, op.38. (bemutató)
MÁRFFY GABRIELLA (hegedű)
 
Olsvay Endre: Zúzmarák
SZALAI ANDRÁS (cimbalom)
 
Huszár Lajos: Álom-monológok
(Katona Judit verseire), op.37.
MELÁTH ANDREA (ének)
VARGA LAURA (fuvola)
SOMORJAI PÉTER (ütő)
 
Olsvay Endre: Vonósnégyes
Accord Quartet
(MEZŐ PÉTER, VEÉR CSONGOR,
KONDOR PÉTER, ÖLVETI MÁTYÁS) 

A rendezvény meghívóját ide kattintva érhetik el.
22 листопада 2013  |  koncert olsvay endre huszár lajos