Földindulás — Balassa Sándor operája a Müpában

A CAFe Budapest a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával operaéletünk régi adósságának törlesztésére vállalkozik. Balassa Sándor negyedik operája, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulás másfél évtizede várt bemutatásra.
„A szövegkönyvet magam írtam. A történet az Ormánságban játszódik; a magyar földről és a magyar életről szól" – mondja a szerző.
Balassa Sándor fél évszázadnál hosszabb gazdag művészi pályája során, függetlenül attól, hogy a legkülönbözőbb modern zenei műhelyek felől milyen újabb és újabb impulzusok érték, következetesen megmaradt melódiától ihletett, „éneklő" zeneszerzőnek, olyankor is, amikor nem énekhangra, hanem hatalmas zenekarra komponált. A Földindulás című operának régóta elkötelezett dirigens, Medveczky Ádám a közelmúltban így nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy koncertszerű előadásban bemutathatom Balassa Sándor darabját. Egy kis kísérletezés után a magyar zeneszerzés visszatért a zene klasszikus alappilléreihez, a melódiához, a harmóniához és a ritmushoz."
Az opera ősbemutatója 2015. október 16-án lesz, a Művészetek Palotája nagytermében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A férfi főszerepet Kiss B. Attila énekli. A további szereposztás és a jegyinformáció megtalálható a Művészetek Palotája honlapján.

Balassa Sándor, a Nemzet Művésze ebben az esztendőben töltötte be a 80-at. A Magyar Művészeti Akadémia e produkció megvalósításával köszönti a zeneszerzőt személyes jubileumán.
15 вересня 2015  |  balassa sándor hangverseny