45 éves a KÓTA

A KÓTA (Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége) megalapításának 45. évfordulója alkalmából rendezett hangversenyt a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület és a Püski Kiadó a budapesti Vakok Intézetének Nádor termében, mely egyúttal K. Udvari Katalin, Művészettörténeti Kincsestár című könyvének bemutatója is volt.
Az eseményt Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitotta meg, méltatva a KÓTÁ-t és dr. Maróti Gyulát, a Zeneakadémia volt tanárát, akinek hagyatékát is gondozza a most megjelent kötet. Hangsúlyozta azt is, hogy bár a régi mondás, miszerint a szó elszáll, az írás megmarad, ma már nem úgy van, ahogy arra elődeink gondoltak ebben a sok tekintetben ellaposodó világban, mégis, pont ezért kell megbecsülni azokat a dolgokat, melyek ránk hagyományozódnak, és biztosítani kell, hogy a következő nemzedékek számára is elérhetőek legyenek. Ugyanúgy, ahogy a magyar zenepedagógia kiteljesedéséről beszélhetünk a 20. században, úgy beszélhetünk a magyar kóruskultúra sikeréről is egyben, erről is szól ez a most megjelent kötet, s arra is biztosíték lehet, hogy a mai generációk továbbviszik ezt a nagyszerű hagyományt.
A megnyitón rövid ismertetőt mondott a szerző, K. Udvari Katalin a könyvről; dr. Maróti Gyulával való közös munkájáról, hagyatékának kezeléséről, és a temérdek könyvtári anyag áttekintéséről, mely ennek az összefoglaló munkának a létrejöttéhez elengedhetetlen volt.

A rendezvényen többek közt felcsendültek Szőnyi Erzsébet művei, a Bicíniumok Kodály Zoltántól, Kocsár Miklós Kórusdalok Weöres Sándor verseire című műve, Gyulai Elemér III. Zongoraszonátájának Allegro tétele Körmendi Klára előadásában, és csángó népdalokat énekelt Petrás Mária, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.
5 жовтня 2015