Bán Teodóra, Káel Csaba, Halász János és Vidnyánszky Attila a hétfői sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MITEM: Nyitás és párbeszéd

Nem szabad félni a nyitástól, a változástól! Végső soron a színházművészet lényege az útkeresés, a világra való rácsodálkozás, a lét újrafelfedezése és megfogalmazása őszintén és magas színvonalon – vallja a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) szervező Nemzeti Színház igazgatója, az MMA tagja, Vidnyánszky Attila
A Madách Nemzetközi Színházi Találkozót március 26. és április 7. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként rendezi meg a Nemzeti Színház, 11 ország társulatainak részvételével. A találkozó díszvendége Oroszország lesz.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a színházi találkozó a Nemzeti hagyományteremtő kezdeményezése, amely az ismerkedést, a találkozást, a szakmai tapasztalatok cseréjét tűzi ki célul. Halász János kultúráért felelős államtitkár a kormány augusztusi határozatát foglalta össze: 1,65 milliárd forintot biztosítanak a 2014. évi Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezéséhez, ebből 200 millió forintot szánnak a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljára. Az intézmény tízmillió forintot tavaly már megkapott a MITEM előkészüleinek fedezésére.

A találkozóra 11 ország teátruma kapott meghívást, köztük Norvégia és Irak nemzeti színháza, a Moszkvai Művész Színház, a Vilniusi Kis Színház, a Galiaskar Kamal Kazanyi Állami Tatár Színház, a szentpétervári Nagy Drámai Színház és az Alekszandrinszkij Színház. „Olyan teátrumokat hívtunk meg, amelyek nagyon erős szándékkal keresik a megújulás lehetőségét Európában. Hidat akarunk építeni, gondolatokat cserélni. A színház remek eszköz arra, hogy kezet nyújtsunk egymásnak, és közelítsük egymáshoz a kultúráinkat" – fogalmazott Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház repertoárjából az igazgató két rendezését, a Mesés férfiak szárnyakkal és a Johanna a máglyán című darabot válogatták be, illetve a még bemutatásra váró Ahogy tetszik Shakespeare-komédiát, amelyet Silviu Purcarete rendez.
28 січня 2014