Csángó madonnák Pozsonyban

Petrás Mária népdalénekes, kerámiaművész, az MMA rendes tagja a moldvai csángók életéről mintázott domborműveit bemutató kiállítás nyílt Pozsonyban, a Pozsonyi Magyar Intézet kiállítótermében. A tárlatot Prokopp Mária művészettörténész nyitotta meg, az est vendége Döbrentei Kornél író volt.
„Szentéllyé nemesítették a Pozsonyi Magyar Intézet kiállítótermét" – mondta dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója január 25-én a Petrás Mária alkotásaiból nyílt kiállítás megnyitóján, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából szerveztek.
Petrás Mária alkotásairól, a művészetének éltető forrásáról, a magyarok Mária-tiszteletének mély gyökeréről dr. Prokopp Mária művészettörténész előadását hallgatták meg a kiállítás megnyitásán résztvevők. A magyarok, köztük a moldvai csángók Mária-tisztelete eleven, az Istenanya oltalmáért szóló imák ihlették Petrás Mária gyönyörű, mosolygó figuráit, a Madonnát, a karján ülő kisdedet és az őket körülvevő többi figurát.
Az ünnepségen Petrás Mária csángó és székely imákat énekelt, hangsúlyozva a közös ima, az éneklés megtartó és felemelő erejét, a templom, a harangszó tiszteletének, az ünnepek, a vasárnap megtartásának jelentőségét.
Az est vendége Döbrentei Kornél író, költő, az MMA rendes tagja volt, aki felolvasta Isten-kód című versét.
 
„Névtelen szentek között nőttem fel, akik a sereg gyermekükkel körülvéve tudtak énekelve szőni, fonni, gyönyörűen hímezni, varázslatossá tenni azt a nehéz világot" – vallja Petrás Mária. Petrás Mária moldvai csángó születésű Prima Primissima és Magyar Művészetért díjas kerámiaművész-népdalénekes biblikus témájú domborműveiben, szobraiban a csángó falvak imái és énekei elevenednek meg.
 
 
A kiállítás 2017. március 15-ig tekinthető meg.
Helyszín: Pozsonyi Magyar Intézet (Védcölöp út 54.)

1 лютого 2017  |  petrás mária döbrentei kornél kerámiakiállítás