Megtekinthető: 2014. január 12-ig, hétfő kivételével naponta, 1018 óráig.
Helyszín: Pesterzsébeti Múzeum, Gaál Imre Galéria
1201 Budapest, Kossuth L. u. 39.

 

Nagyobb térképre váltás

Polgár Rózsa kiállítása

2013. november 6-án (szerdán) 17 órakor tartják Polgár Rózsa Kossuth- és Munkácsy-díjas kárpitművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tagjának kiállításmegnyitóját. Köszöntőt mond: Simon Károly formatervező művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagozatvezetője. 
A tárlatot Sárosdy Judit művészettörténész nyitja meg. 
Közreműködnek: Zádori Mária Liszt-díjas kiváló művész, szoprán és Virágh László lantművész, a Magyar Régizene Társaság elnöke.

Az Erzsébet Napok rendezvénysorozatát megnyitja: Szabados Ákos polgármester.

Tekintsék meg a Polgár Rózsáról szóló portréfilmünk előzetesét:


Polgár Rózsa
Európai művész, aki nemzetének sajátosságait nem fél alkotássá emelni. Hosszú külföldi tartózkodása idején sem felejtette el, hogy ihletettsége miből táplálkozik. Művei nyilvános és magángyűjteményekben, múzeumokban és templomokban is megtalálhatók. Pályája elején selyemfestéssel foglalkozott. A színházi munka, jelmezek, kellékek tervezése nemcsak technikai tapasztalatokkal gazdagította, de formai tanulságokat is hozott számára. A 70-es évek végén visszatért a szövéshez, a gobelinhez. Téma, technika és koncepció az első munkáitól fogva mindig szorosan összefüggő elemek: majd minden alkotása személyes érzelmekkel felruházott hétköznapi tárgy átemelése a gobelin luxus-műfajába. Szövésein újraéled ez a reneszánsztól kezdve folyamatosan élő, fejlődő megjelenítési forma, feldúsulva azokkal a tapasztalatokkal, melyeket a selyemfestés illuzionista technikája hozott. A művek sorában ugyanakkor fellelhető egy elvontabb vonulat is: ezek az alkotások a textillel, mint meghatározó alapelemmel vannak kapcsolatban.

A Magyar Iparművészeti Főiskola szövött kárpit szakán diplomázott 1967-ben. 1968–1970 között tanulmányutakon járt Svájcban, Franciaországban és Németországban. 1981–1987 között Genfben élt. Tagja a Svájci Művészek Szövetségének (1984), a Francia Kárpit-művészek Szövetségének (1985), a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának (1992), továbbá tisztségviselő a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségében. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
28 жовтня 2013  |  kiállítás polgár rózsa