Bakos István plakátja

Plakátok a FUGA-ban és Rómában

Először mutatkozik be a Magyar Plakát Társaság kiállításon a Budapesti Építészeti Központban, a Plakátok a FUGA-ban című tárlat október 26-tól, szombattól látható az intézményben.
A jövőre 10 éves Magyar Plakát Társaság kiállításán a magyar plakátművészet 26 képviselője egyenként 4-5 plakáttal lesz jelen.
A művészi plakát szerepe és helye korunkban világszerte megváltozott, de a műfajt továbbra is művelni szeretők egy csoportja szükségesnek tartja, hogy kiadványokban és kiállításokon rendszeresen jelentkezzen műveivel – mondta el az MTI-nek Pinczehelyi Sándor, a társaság elnöke.
"Szeretnénk megmutatni, hogy létezik a tervezett plakát műfaja, még ha Magyarországon erre nem is tudnak költeni a mozik, a színházak, a könyvkiadók" – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a művészi, tervezett magyar plakát megmaradásáért rendszeresen tartanak kiállításokat.
Az elnök elmondása szerint szívesen vállalkoztak arra, hogy a FUGA-ban is bemutatkozzanak, remélve, hogy ez a tárlat sorozattá is bővülhet, ami kiváló lehetőséget adhatna a művészi plakát műfajának rendszeres jelenlétére a fővárosban.
A kiállítók: Árendás József, Bagossy Levente, Bakos István, Balogh István, Bányai István, Baráth Dávid, Baráth Ferenc, Darvas Árpád, Ducki Krzysztof, Felvidéki András, Gál Krisztián, Gyárfás Gábor, Horkay István, Kapitány Attila, Kemény György, Keresztes Dóra, Kulinyi István, Molnár Gyula, Orosz István, Pinczehelyi Sándor, Rostoka Vladislav, Schmal Károly, Szugyiczky István, Tóth Andrej, Tóth Tamás és Varga Gábor Farkas.
Pinczehelyi Sándor 2004-ben Árendás Józseffel, Baráth Ferenccel, Ducki Krzysztoffal, Orosz Istvánnal és Pócs Péterrel alakította meg a Magyar Plakát Társaságot. Elmondása szerint arra szövetkeztek, hogy megőrzik azt a gondolkodásmódot, azt az epigrammatikus megfogalmazást rajzban, ami a műfaj jellemzője.
Pinczehelyi Sándor hozzátette, hogy a mostani tárlat anyagának 90 százaléka a római kiállításon is ott lesz. Az Olasz–Magyar Kulturális Évad keretében november közepétől december 8-ig a Római Magyar Akadémián állítják ki a magyar plakáttervezők képviselőinek munkáit.
A FUGA-ban rendezendő kiállítás, amelyet Feledy Balázs művészeti író nyit meg, november 17-ig tart nyitva.

Bakos István plakátja
25 жовтня 2013  |  orosz istván árendás józsef bakos istván