Barcsay terem
Budapest, Andrássy út 69–71.

Möbion

Möbion címmel nyílt meg a zalaszentgróti Villa Negra Művészeti Közhasznú Egyesület alkotóinak kiállítása a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében 2015. október 19-én, a szobrászat napján. Az este folyamán az azonos című, az egyesület elmúlt 15 évét összefoglaló könyvet is bemutatták.
A megnyitón elsőként Szurcsik József, az Egyetem rektorhelyettese beszélt a Villa Negra kiemelkedő tevékenységéről, művészeinek kapcsolódásáról magához az egyetemhez, és arról a céltudatosságról, közös munkáról, melynek az eredménye nemcsak a most megnyíló kiállítás és a könyv, hanem az a hatékony és eredményes közös munka, melyet az elmúlt 15 évben végeztek. A rektorhelyettes után Sturcz János művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának tagja beszélt egyenként az alkotókról, a műveik személyes üzenetéről, azoknak technikai hátteréről, a művek tartalmi mondanivalójáról.

Az est második felében rövid könyvbemutatón ismertette Ágoston Zoltán kritikus, Kuti László szobrászművész és Horváth Viktor író a megjelent könyv tartalmát. A kötet, amellett, hogy összefoglalást nyújt az alkotótelep 15 évéből, egy egészen különleges, a műfaji határokat átlépő és egyben ötvöző szöveget is tartalmaz az írótól, aki a megnyitón arról beszélt, hogy mindig is abban hitt; a művészeti ágak csak látszólag válnak külön egymástól, s hogy az irodalomnak, a zenének, a képzőművészetnek stb. egy, közös gyökere van.

„2000-ben jött a gondolat és társult hozzá a helyszín, hogy létrehozzak egy művésztelepet. A cél egy kortárs művészközösség létrehozása volt.
Olyan autentikus helyszín talált rám, mely adottságaival, vonzerejével, szépségével és vendégszerető embereivel karaktert adott a művésztelepnek. Ez az inspiratív környezet kitűnő lehetőséget biztosított az autonóm alkotói munkára, barátságok elmélyülésére, és szakmai beszélgetésekre.
Vannak a világban, és természetesen Magyarországon is olyan tájak, városok, melyeknek különös varázsa van. Ezekre a helyekre állandóan visszavágyunk. Nekünk ilyen Zalaszentgrót, ilyen Csáford-Alsóhegy. És 15 éve megyünk, hogy az emlék ne váljon mítosszá."

Lelkes Márk szobrászművész, alapító, az egyesület elnöke

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK

Böjte Horváth István, Böszörményi István, Csáki Róbert, Csoma Gábor, Józsa Pál, Kuti László, Kő Boldizsár, Lelkes A. Gergely, Lelkes Márk, Lestyán Goda János, Lukács István, Máthé Krisztián, Meszlényi Molnár János, Miklya Gábor, Miksa Bálint, Nagy Edit, Székó Gábor, Takáts Márton, Tóth Dávid
 
A kiállítás október 31-éig tekinthető meg.
20 жовтня 2015  |  kiállítás