Megnyílt az Országos Tervezőgrafikai Biennále

A XIX. Országos Tervezőgrafikai Biennále ünnepélyes megnyitóját, egyben díjátadóját november 27-én tartották a Munkácsy Mihály Múzeumban, Békéscsabán. A kiállítást Simon Károly tervezőművész, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának elnöke nyitotta meg.
Simon Károly úgy fogalmazott, az esemény mindig is sok fiatal tehetségnek adta meg a lehetőséget a bemutatkozásra. Beszédében külön kitért a biennále nemzetközivé szélesítésének lehetőségére. Az eseményen Ando György múzeumigazgató kiemelte, éppen a kiállítás megnyitójának otthont adó terem helyén kezdte meg működését 141 éve az első Békés megyei nyomda. A biennále szervezői 1978-ban indították útjára a tervezőgrafika művészet legrangosabb hazai periodikus kiállítás-sorozatát azzal a céllal, hogy a hagyományok szellemében a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit számon tartsák. A tárlatot Szepes Hédi művészettörténész rendezte.

A megnyitón átadták a biennále díjait is. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Konecsni Györgyről elnevezett életműdíját idén Szepes Hédi nyerte el. Az életműdíj mellett Farkas Anna és Tábori-Simon József grafikusművészeknek adták át az Emberi Erőforrások Minisztériuma fődíját. Antal Pál és Simon Péter Bence grafikusművészek megosztva kapták a Magyar Művészeti Akadémia fődíját, Horkay István pedig Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata fődíját vehette át.

Szepes Hédi kurátor elmondta: több mint 400 pályamű érkezett a biennále felhívására, ezek közül mintegy 350-et mutatnak be a múzeumban. A nevezett művek egy része plakátterv, ám vannak köztük megvalósult tervezések is, ilyen például egy gyerekkönyv borítója vagy egy bélyeg.
A biennáléra alkotóművészek, grafikai stúdiók, felhasználó vállalatok, cégek, intézmények és művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók nevezhettek tetszőleges témában és műfajban 2012 és 2014 között készített alkotásaikkal.
A díjazott művek a biennále alapszabályának értelmében a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe kerülnek.
A tárlat január 14-ig tekinthető meg.

Forrás: Békés Megyei Hírlap / MTI
28 листопада 2014  |  tervezőgrafika