Háromszázötven munka a békéscsabai Országos Tervezőgrafikai Biennálén

A XIX. Országos Tervezőgrafikai Biennálét ezúttal is a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum termeiben rendezik meg. A megnyitó november 27-én, csütörtökön lesz. A köztes években a biennále anyagát sikerrel bemutatják Budapesten is.
Az országos tervezőgrafikai biennálék sorát 1978-ban indították el Békéscsabán hasonlóan az ország más nagyvárosaihoz, így Szombathelyen textilbiennálét, Hódmezővásárhelyen kerámia-, míg Miskolcon a képgrafikai biennálét rendezik meg, hogy ne csak Budapestre összpontosuljon a figyelem.
Az előzsűrizés után 350 munka maradt, ennek nagy részével találkozhat majd a közönség. Molnár Kálmán tervezőgrafikus Munkácsy-díjas, érdemes művész, a biennále egyik főszervezője az MMA honlapjának elmondta, hogy a kiállító művészek között az idősebb generáció mellett sok a fiatal, köztük a budapesti, a pécsi és a soproni egyetem művészeti karáról. A munkák egy része plakát, de sok az arculati anyag, amelyen saját magát mutatja be a művész, de ilyen például a különböző cégeknek készített arculati munka. Sok csomagolási témájú grafika van, mint például a borkultúrát népszerűsítő alkotás. A seregszemle azért is érdekes, mert le lehet mérni rajta a környezet változását, hogy merre megy a megrendelői kör. A mostani biennálén a kulturális plakátok mellett a kereskedelmi jellegű dizájn veszi át a fő vonalat a tervezőgrafikában – jegyezte meg Molnár Kálmán. Hozzátette, hogy a szervezésben sokat segített két grafikusművész kollégája, Sára Ernő és Molnár Gyula.
A tervezőgrafikai biennále kiemelkedő munkáit szakmai zsűri díjazza, a díjátadó a megnyitón lesz. A grafikusművész elmondta, hogy díjat ad a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Békéscsaba városa és a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség is díjazza a legjobbakat. A mostani seregszemle mellett az előző biennále díjnyertes alkotásaiból válogatást láthatnak a Városi Könyvtárban.
A biennálét – amelyre katalógus készült Rozman Ágnes szerkesztésében, Gyárfás Gábor grafikusművész előszavával – Simon Károly formatervezőművész, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának elnöke nyitja meg.
25 листопада 2014  |  tervezőgrafika