Művészeti program pályázati kiírása 2024-P2

A Magyar Művészeti Akadémia nyílt pályázatot hirdet az államháztartás központi alrendszerén belüli és kívüli, az MMA alapszabályában nevesített művészeti ágak területén működő civil és – a központi költségvetési szervek kivételével – egyéb szervezetek részére, művészeti szakmai programjuk megvalósításának támogatására. Benyújtási határidő: 2024.július 3.
További információk a pályázatról itt érhetőek el.
4 червня 2024

Egy életmű dokumentumai a Tolnay Klári Emlékházban

Béres Ilona jelenlétében nyílt meg hétfőn a róla szóló életmű-kiállítás Mohorán

A tárlat  fotók, jelmezek és személyes tárgyak segítségével mutatja be Béres Ilona, az MMA rendes tagja több mint hat évtizedes pályafutását.

19 червня 2024

Paradoxonometria

Orosz István grafikusművész kiállítása és könyvbemutatója

Orosz István, az MMA rendes tagja kiállítása június 22-ig látogatható a XII. kerületi Hegyvidék Galériában. A kiállítást Sinkó István képzőművész, művészeti író, az MMA levelező tagja nyitotta meg, a beszéd itt olvasható.

18 червня 2024

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani"

Szecsődi Ferenc hegedűművész a magyar hangszerkészítők remekeiről, a nagyobb türelemről és a példamutatásról

Létezik-e még egy olyan tárgy, mint a hangszer, ami önmagában is műalkotás, ám amint elkészül, rögtön egy másik művészeti ág szolgálatába áll? Kortárs vonóshangszer kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe 2024. június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A nyaranként sikerrel megrendezett, kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.

17 червня 2024

Kiosztották az idei Magyar Mozgókép Díjakat

Piros Ildikó és Selmeczi György életműdíjat kapott
 
A rendezvényt záró díjátadó ünnepségen június 14-én többek között Piros Ildikó színésznő, az MMA rendes tagja és Selmeczi György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, az MMA rendes tagja vehette át a fesztivál életműdíját a Balatonfüredi Kongresszusi Központban. Idén öt fős szakmai zsűri értékelte a versenyben lévő filmeket, melynek elnöke Ternovszky Béla filmrendező, az MMA rendes tagja volt. A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lett.

17 червня 2024

Rangjára emelni a művészetet

Átadták a Magyar Művészetért Díjat és társdíjait

Június 13-án a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban adták át a Magyar Művészetért Díjat és további elismeréseket. A díjat mások mellett Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke vehette át a magyar színjátszásban nyújtott kiemelkedő szerepéért. A gálán Ex Libris Díjat kapott Jánosi András népzenész, az MMA rendes tagja és együttese, a Hungaricus. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Richly Gábor, az MMA főtitkára is.

14 червня 2024

Bemutatták Tóth Erzsébet Én lettem volna című könyvét

Alászállás az ösztönvilág rejtett zugaiba
 
Tóth Erzsébet költő úgy vélte, le kell írnia, amit átélt, mert nem tud mindent elmondani verseiben, esszéiben, tárcáiban, regényeiben. Így született meg az Én lettem volna, Szilánkok egy életrajzból című kötete, amely a költőnő életművét gondozó Nap Kiadó gondozásában jelent meg. A Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös szalonjában június 12-én rendezett könyvbemutatón Pécsi Györgyi kritikus, irodalomtörténész, az MMA elnökségi tagja beszélgetett a szerzővel, akinek verseit és naplórészleteit Kakasy Dóra színművész olvasta fel. Az est háziasszonya Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó vezetője volt.

14 червня 2024

A zenében az a csoda, hogy egyáltalán nem érinti a talajt

…az építészet meg folyamatosan érinti

Vallja Zoboki Gábor, Kossuth- és Ybl-díjas építész. Az Enyhe katarzis című műsorban azt mondta: „Az én pályám szerencsésen alakult, sok kulturális épülettel kerültem kapcsolatba a MÜPA után. Olyan építész, aki kétezer fő befogadóképességű hangversenytermet tervezett Európában, és él – ez egy nagyon kicsi klub."

13 червня 2024

Az MMA Kiadó újdonságai a 95. Ünnepi Könyvhéten

Szunyoghy András Barcsay Jenő-díjas festő- és grafikus művész Anatómiai rajzok vadon élő állatokról (MMA Kiadó, 2023) című kötete nyert a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Szakkönyv kategóriájában. Az elismeréseket a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adják át június 13-án 16.00 órakor a Vörösmarty téren. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményét június 13. és 16. között rendezik meg Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén, ahol idén százhetven kiállítóval, százötven standdal várják az érdeklődőket. 

12 червня 2024

Amit őrizni tudsz

Megjelent Lukács Sándor új verseskötete

Amit őrizni tudsz címmel jelent meg a napokban az MMA rendes tagja tizedik verseskötete a Nap Kiadó gondozásában. A költőként is kiemelkedő Lukács Sándor legújabb költeményeit összegyűjtő kötet bemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Az alkotóval Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélgetett. Az eseményről Tukács Orsolya tudósította a Magyar Nemzet olvasóit, az alábbiakban a cikk szerkesztett változatát közöljük.

12 червня 2024

Egy bukovinai székely mesemondó évtizedei

Kóka Rozáliával beszélgettek a Művész Páholyban

Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas mesemondó, népdalénekes, népdalkörvezető, újságíró, az MMA rendes tagja, akinek fontos szerepe van abban, hogy a bukovinai székelyeket manapság mesemondóikról, népdalaikról, táncaikról és nagyszerű népdalköreikről ismerik Magyarországon. Díjnyertes néprajzi gyűjtéseiről, nagy sikerű estjeiről, több kiadást megélt könyveiről beszélgetett Varga Klárával.

12 червня 2024

Tornai József totális költészete

Állandóan a létezés magasságait és mélységeit kutatta
 
Tornai József lírájának spirituális, főként misztikus, brahmanista és buddhista vonatkozásai a témája Az Egy álma a Kettőről – Tornai József keletisége című monográfiának, amelynek szerzője a költő fia, Tornai Szabolcs. A Gondolat Kiadó és az MMA MMKI gondozásában megjelent könyvet 2024. június 6-án mutatták be Turczi István költő, szerkesztő és Papp János színművész közreműködésével a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében. 

10 червня 2024

MiniSZIT Fesztivál

Középiskolások egyedülálló tanévzárója Pécsen.

Pécs belvárosának egyik ikonikus helyszínén, a Szent István téren a város középiskolásai és zenekarai közösen ünnepeik a tanév végét 2024. június 21-től. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia Pécsi Regionális Munkacsoportja támogatja.

7 червня 2024
Останній
// ]]>