« Geri

Mesterek és tanítványok

Esemény - bal kép
Esemény - helyszín kép
Esemény - nagy kép

Mesterek és tanítványok

Két tehetséges ifjú művész: Csipler Vanda formatervező-designer, belsőépítész, és Petrovics Miklós designer-grafikus mutatta be diplomamunkáját 2012. október 3-án este a Kecske utcában. A háznagyi feladatokat Tóth Tibor Pál látta el, aki jól ismeri a fiatalokat, lévén hogy tanítómesterük volt.

Csipler Vanda egy soproni diákkönyvtár teljes belsőépítészeti átalakítását, és újonnan kialakított vidám, fiatalos berendezését álmodta meg, mégpedig olyan ötletesen és könnyed eleganciával, ami csak a kiforrott egyéniségek sajátja. Annyit mindenképpen érdemes tudni erről a könyvtárról, hogy meglehetősen kicsiny alapterületű, ebből kifolyólag pedig túlzsúfolt. Nos, Csipler Vanda úgy tudta kitágítani a könyvtár belső terét, hogy a zsúfoltság megszűnt, és minden a helyére került. A gyermekek számára kuckós olvasófülkéket hozott létre az ugyancsak általa megálmodott galéria alsó részében. Fent, az emeleti részben körbefut a szabadpolcrendszer, alant pedig közösségi terek jöttek létre Csipler Vanda diplomamunkájában. Hasonlóan magas színvonal jellemezte Petrovics Miklós előadását, aki a népművészet keresztszemes hímzési technikája által ihletett, sajátos iparművészeti alkotást teremtett. Mint fogalmazott: meglepődve tapasztaltam, hogy a hazai tervezők közül kevesen vállalják hagyományainkat. Ezzel szemben én pontosan ebből, a csak miránk, magyarokra jellemző hagyományvilágból indultam ki. Így született meg az a letisztult formavilág, amellyel a diplomáciai ajándékokat be lehet csomagolni.

Az est hátralévő részében Szemadám György 65. születésnapja alkalmából köszöntötte Stefanovits Pétert. Az ünnepelt kapcsán kiemelte: művei rejtélyessége azért zavarba ejtő, mert inkább érezni, mint sem érteni lehet azokat. Grafikái az alkimisták ábráira emlékeztetnek. Mély köze van a szakralitáshoz. Számára a kereszténység meghatározó. Ősi motívumokkal dolgozó felfedező, kalandozó, kereső ember Stefanovits Péter, aki a saját, belső tájain kóborol, épp úgy, mint egykoron az alkimisták. És ebből az utazásból nagy művek születnek.