2020. március 31. | 17.30 – Dárday István és Szalai Györgyi 80

A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszönti Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendezőt, érdemes művészt, az MMA rendes tagját 80. születésnapjuk alkalmából.

2020. március 30. | 20.00 – Ágh István-est a Müpában

A Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas Ágh István a kortárs magyar líra egyik legjelentősebb mestere. A Magyar Művészeti Akadémia és a Digitális Irodalmi Akadémia tagja – gazdag, termékeny pályája fél évszázadon ível át. A Literárium – Kortárs írók a Müpában sorozat estje Ágh István költői világába kaluzolja a közönséget az Üvegteremben.

2020. március 24. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Az olasz–magyar kulturális kapcsolatok II.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának Keddi kaleidoszkóp című pódiumbeszélgetés-sorozata 2020 tavaszán négy pódiumbeszélgetésen  az olasz–magyar kulturális kapcsolatokat járja körül. A program címe: Szálakat szőni nemzetek között – az olaszmagyar kulturális kapcsolatok jelene. Március 24-én Németh Pál pécsi szobrásszal beszélget Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja.

2020. március 19. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Béres Ilona színművésznő

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék című, ingyenes vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Fekete Ibolya portréfilmjében emlékezetes színpadi és filmszerepeit felidéző archív felvételekkel gazdagított portréban rajzolódik ki Béres Ilona nagy ívű művészeti pályája és rendkívül színes egyénisége.

2020. március 12. | 19.30 – Magyar kincsek a Muzsikás együttessel

A Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában lép fel a Concerto Budapest és a Muzsikás együttes, melynek prímása Sipos Mihály zeneművész, az MMA rendes tagja. Az esten részt vesz többek között Petrás Mária népdalénekes, az MMA rendes tagja is, a műsorban pedig elhangzik Dubrovay László zeneszerző, az MMA rendes tagja alkotása.

2020. március 6. | 19.00 – Tizenhárom almafa | bemutató

Trianoni utótörténet Wass Albert szövegei, valamint korabeli dokumentumszövegek alapján


A korabeli dokumentumok, levéltári adatok, valamint Wass Albert Tizenhárom almafa című regénye alapján írt szövegkönyv alapként szolgál egy olyan előadás színreviteléhez, melynek célja egy „nagy világrendben" állhatatosan tovább élő kis nép harcának és életre ítéltségének a bemutatása. A Nemzeti Színház bemutatója. Rendező: Vidnyánszky Attila

2020. március 5. és 6. – Hommage à Erkel | hangverseny

Szombathelyen és Zalaszentgróton mutatják be az MMA zeneszerzőinek Erkel Ferenc tiszteletére komponált zenekari műveit Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja vezényletével. A hangverseny-előadások támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2020. február 25. | 17.00 – Gábor Felícia Csángó vagyok című prózaestje

Az Írók Alapítványa Gábor Felícia: Csángó vagyok című prózaestjét rendezi meg a Magyar Művészeti Akadémia Irodaháza (1062 Budapest, Andrássy út 101.) előadótermében 2020. február 25-én, kedden 17.00 órától. Köszöntőt mond: Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA rendes tagja. Közreműködik: Iancu Laura József Attila-díjas költő, az MMA rendes tagja és Bucsi-Szabó Kinga népdalénekes.

2020. február 17. | 18.00 – Istengyermekség | Jókai Anna pályája és emlékezete

Az Írók Alapítványa és a Polgárok Háza Istengyermekség Jókai Anna pályája és emlékezete címmel próza- és versszínházi előadást rendez 2020. február 17-én, hétfőn 18.00 órától a Polgárok Házában (1089 Budapest, Visi Imre u. 6.). Az estet megnyitja Mezey Katalin író, kiadóvezető, az MMA rendes tagja. Közreműködik Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész és Antal Gábor zongoraművész. Az est szerkesztője: Tallián Mariann.

2020. február 15. 19.30 – Anne Frank naplója / A képfaragó – bemutató a Budapesti Operettszínházban

A két előadásból álló est, az Anne Frank naplója / A képfaragó február 15-én debütál a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában. Anne Frank története minden bizonnyal sokak meghatározó olvasmányélménye. A többféle feldolgozást is megélt alapművet most Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában ismerhetik meg az Operettszínház nézői. A darabot Rátóti Zoltán rendezte, a címszerepben Süle Dalmát láthatjuk. A karmester Pfeiffer Gyula.
A képfaragó című darab a nemzet művésze, Dubrovay László zeneszerző egyfelvonásos táncjátéka, melyet Gáli József írása inspirált. A darab rendező-koreográfusa Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője.

2020. február 13. – március 22. – Lelkendezések és siránkozások | Eszik Alajos kiállítása

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben. Az 1953-ban született művész „Lelkendezések és siránkozások" címmel áttekintést ad munkásságáról.
„Hiszen a teremtett világon csak lelkendezni, azon pedig, hogy mit művelünk ezzel a világgal és ebben a világban, nos azon csak siránkozni lehet."
Kurátor: Sturcz János művészettörténész, az MMA levelező tagja

2020. február 3. | 19.30 – SZÓ • SZÍN • JÁTÉK – „… én láttam a világot" – Csoóri Sándor-emlékest

90 éve született Csoóri Sándor. A költő, közéleti író versei szülőföldről, szerelemről és közéleti felelősségvállalásról a Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozatában. Rendező-szerkesztő: Rátóti Zoltán.

2020. február 2. | 15.30 – Csomópontok – Turi Attila építész és alkotótársainak kiállítása | finisszázs

Február 2-án 15:30 órától Turi Attila tárlatvezetés keretében, személyesen mutatja be az életművéről képet adó tárlatot. A tárlatvezetést követően 17:00 órától kerekasztal-beszélgetéssel és könyvbemutatóval zárul a kiállítás. Bővebben a kiállításról
Turi Attila építésszel készült interjúnkat itt lehet olvasni.

2020. február 1. | 16.00 – Szabados Árpád „Lét-közeli" művészet | kiállítás

Szabados Árpád, Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja alkotásaiból nyílik tárlat a Regionális Összművészeti Központban Szegeden. A kiállítás támogatója az MMA.

2020. január 31. | 15.00 – Dénes Eszter: Dévényi Sándor építészete | könyvbemutató

Dénes Eszter Dévényi Sándor építészete című könyvének bemutatója a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Dénes Eszter az MMA Kiadó gondozásában megjelent monográfiája Dévényi Sándor életművét járja körbe többféle megközelítésből. A kötet Sulyok Miklós által írt bevezetője bemutatja a „történetek építészét", hiszen Dévényi minden háza önálló világként folytatja az adott hely múltja által felkínált elbeszélést.

2020. január 30. | 19.00 – Záróakkord | Dobozy Borbála csembalóestje

Dobozy Borbála csembalóművész, az MMA rendes tagja különleges koncertet ad az Óbudai Társaskör közönségének.

2020. január 28. | 20.00 – Jovián György: Lány unikornissal | kiállítás és kötetbemutató

A Faur Zsófi Galéria által gondozott Mai Magyar Képzőművészet sorozat legújabb kötetét mutatják be, amely Jovián György festőművész, az MMA rendes tagja eddigi életművébe és alkotásaiba enged betekintést. Emellett a művész legújabb, Lány unikornissal című sorozatát is bemutatják.

2020. január 27. | 19:30 – Mozart, Werner, Albrechtsberger | Hommage à Szőnyi

Vashegyi György és két együttese, a Purcell Kórus, valamint az Orfeo Zenekar soron következő bérleti hangversenyén a Müpában ismét a tőlük megszokott különlegességekkel örvendeztetik meg az érdeklődőket. Mozart Sancta Maria című motettáján, és az örök érvényű Requiemen kívül két magyar vonatkozású jelenkori világbemutatót is hallhat a közönség: Johann Georg Albrechtsberger Domine, secundum actum meum kezdetű nagyheti responzóriuma és Gregor Joseph Werner c-moll Requiemje hangzik el. A hangversenyt Vashegyi György karmester, MMA-elnök a januárban búcsúztatott néhai akadémikus asszony, Szőnyi Erzsébet emlékének ajánlja.

2020. január 25., 26. | 16.00 – Fantasztikus szimfónia – Berlioz világa – Pastorale családi előadás-sorozat a Vigadóban

Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale családi hangversenysorozat 2020-as nyitókoncertje ezúttal a francia romantika egyik legnagyobb mesterének zenei világát mutatja be. Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke, az MMA rendes tagja. Szervező: Zuglói Filharmónia és a Magyar Művészeti Akadémia.

// ]]>