Ternovszky Béla

A nyolcvanéves Ternovszky Bélát köszöntötték a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Film- és Fotóművészeti Tagozata nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, érdemes művészt május 25-én a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. Az est során a közönség részleteket tekinthetett meg az MMA rendes tagjának filmjeiből. Az ünnepelttel Orosz István Kossuth-és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész, író, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja beszélgetett. Ternovszky Bélát mások mellett Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke is köszöntötte.    
26 Mayıs 2023 Cuma

Kása Béla elismerést vehetett át a Hagyományok Házában

Halmos Béla Emlékérmet kapott június 4-én Kása Béla fotóművész, az MMA rendes tagja. Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.

05 Haziran 2023 Pazartesi

Fehérlófia a felhők felett

JANKOVICS MARCELL EMLÉKFALA AZ NKA ÉPÜLETÉN

„Ki ne szeretne Fehérlófia lenni, minden próbatételt legyűrni?" – tette fel a kérdést legendás alkotása kapcsán egy rádióinterjúban Jankovics Marcell. „A film üzenete, hogy ez még nem elég: akarni is kell, hogy Fehérlófiaként éljünk!" – egészítette ki ars poeticának is beillő animációs rendezésének alapgondolatát a Magyar Művészeti Akadémia néhai alelnöke, tiszteletbeli elnöke.

22 Mayıs 2023 Pazartesi

Eperjes Károly és Ternovszky Béla életműdíjat kapott

A szemle díjainak átadásával zárult a X. Savaria Filmszemle Szombathelyen, ahol többek között Zsigmond Dezső filmrendező, az MMA rendes tagja Igában című filmjét is díjazták. A gálán életműdíjat vehetett át Eperjes Károly színművész, valamint Ternovszky Béla rajzfilmrendező, mindketten a Magyar Művészeti Akadémia tagjai. A fesztivált idén is támogatta az MMA, a zsűri munkájában pedig részt vett András Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja és Kucsera Tamás Gergely egyetemi tanár, művészeti szakíró, filozófus, eszmetörténész, az MMA levelező tagja.

16 Mayıs 2023 Salı

Összeállt a 16. KAFF versenyprogramja

A kétévente megtartott Kecskeméti Animációs Filmfesztivál előzsűrije kiválasztotta 2023-as versenyprogramját 32 ország 420 alkotása közül. Június 21. és 25. között rendezik meg Magyarország legnagyobb animációs seregszemléjét, ahol a versenyprogramok mellett tematikus panorámavetítések, retrospektív válogatások, filmszakmai konzultációk és mesterkurzusok, valamint workshopok, kiállítások színesítik majd a fesztivál kínálatát. A házigazda Kecskemétfilm alkotását, a Toldit, Jankovics Marcell utolsó művét versenyen kívül vetítik majd. A fesztivált záró május 12-i a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadnak. Az egyiket Ternovszky Béla rajzfilmrendező, a másikat Eperjes Károly színművész kapja. A rendezvényt idén is támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

08 Mayıs 2023 Pazartesi

Haris László 80

SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉS A PESTI VIGADÓBAN

Haris László Balogh Rudolf-díjas fotográfust, érdemes művészt, az MMA elnökségi tagját születésnapja alkalmából május 3-án köszöntötte családtagjai, pályatársai, barátai és tisztelői körében a Magyar Művészeti Akadémia.

04 Mayıs 2023 Perşembe
Son