Finta József rajza

Az Építőművészeti Tagozat zárt ötletpályázata

A Magyar Művészeti Akadémia 2014-ben alapította meg a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetét (MMKI). A Kutatóintézet otthona, az ún. Hild-villa és a hozzá tartozó Svájci-lak felújítása 2016-ban megtörtént, az épületek ünnepélyes átadására 2016. december 20-án került sor. (Vö. Hild-villa aloldal) Noha a Magyar Művészeti Akadémia jelenleg nem tervezi újabb terület beépítését, egy korábbi álláspont szerint megfontolandó a XII. kerületi ingatlanon egy harmadik – fő funkciója szerint – ösztöndíjas kutatók elszállásolását biztosító épület elhelyezése a fás-ligetes parkban.
Az MMA Építőművészeti Tagozata az ösztöndíjasok vendégháza megvalósításához felajánlásként 2016. év elején ötletpályázatot hirdetett tagjai részére. A pályázat célja az volt, hogy meghatározza a telken elhelyezendő épület pozícióját, a villához való viszonyát, főbb méreteit.
Részlet az ötletpályázat kiírásából:
Az új épület építése kiváló lehetőség arra, hogy Akadémiánk tagjai az MMA szellemiségével kapcsolatosan megfogalmazhassák és lerajzolhassák építészeti gondolataikat. Az új ház illeszkedjék a Hild József tervezte műemlék épülethez, és simuljon bele az értékes, szintén védett fák által gazdag kertbe.
Az adottságok két terep feletti szinten, mintegy 870 nettó m2 alapterület építését teszik lehetővé. Ebben a vendégkutatók munkahelyeit, alkalmi szállását, könyvtárat, társalgót és irodákat kell elhelyezni. A terepszint alatt 20 személygépkocsi befogadására alkalmas mélygarázs tervezendő.
A pályázatra beérkezett, és a tavaly májusi közgyűlésen bemutatott rajzok ötleteket adnak az új épület jövőben kidolgozandó tervéhez.

A teljes tervek a nevekre kattintva tekinthetők meg:

Bodonyi Csaba
Dévényi Sándor
Dobó János
Ferencz István & Marcel
Finta József
Jankovics Tibor
Kampis Miklós
Kokas László
Rudolf Mihály
Sáros László
Szabó Tamás János
Szűcs Endre
Tima Zoltán
Turányi Gábor
Vesmás Péter

15 Şubat 2017 Çarşamba  |  építészeti ötletpályázat