A kiválasztott webtartalom nem létezik.

Szabó Ádám kapta az idei Samu Géza-díjat

Évadzáró ünnepség a Kecske utcában
 
Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész kapta az idei Samu Géza Művészeti Díjat, amelyet a Kecske utcai Makovecz Szalonban megtartott, hagyományos évadzáró kerti ünnepség keretében adott át Kő Pál szobrászművész, a Nemzet Művésze június 22-én. A háznagyi teendőket Juhász Judit látta el.
Makovecz Imre 1991-ben azzal a céllal álmodta meg a Samu Géza Művészeti Alapítványt, hogy megóvja és méltó módon örökítse tovább a Munkácsy-díjas Samu Géza hagyatékát. A szobrászművészről elnevezett díjat először 2005-ben adták át. Idén e kitüntetést Szabó Ádám vehette át. Juhász Judit méltatásában hangoztatta, hogy Szabó munkái a hazai és nemzetközi múzeumokat gazdagítják, köztéri alkotásai pedig több városban is megtekinthetők. Művészi tevékenységéért többször tüntették ki szakmai ösztöndíjakkal és művészeti díjakkal. Mint fogalmazott: „egyéni, mással nem rokonítható műveit a szobrászat hagyományos és kortárs eszköztárának egy művön belüli, együttes alkalmazásával hozza létre. Ez a művészi közlésmód egy kiállítási prezentáció esetében azt jelenti, hogy a kiállítótérben egy, a művész által készített műtárgyat, és egy, a műtárgyhoz kapcsolódó, ugyancsak a művész által készített videót lát a néző. A két műfaj egy közös tartalom különböző vizuális aspektusait jeleníti meg. Szabó Ádám műtárgyainak megvalósításakor nemcsak a mintázás, a fa, a fém és kőmegmunkálás hagyományos eljárásait alkalmazza nagy szakmai biztonsággal, és magas művészi színvonalon, hanem felhasználja a korszerű technika eljárásaival iparilag előállított anyagokat is. Így létrehozott szobrainak bemutatását egészíti ki olyan, általa készített videofelvételekkel, amelyek a mű készítési folyamatába, vagyis a mű készítőjének gondolkodási folyamatába is betekintést adnak. A szoborkészítés folyamatát bemutató videóknak azonban sokkal inkább az a célja, hogy megjelenítse a mű mélyebb összefüggéseit, vagyis a mű koncepcióját, ami nem más, mint a szobrászati tér és idő kontextusának a vizualitása."
Szabó Ádám elmondta: szemében a díj értékét tovább növeli, hogy egy nagy elődről elnevezett kitüntetést Kő Páltól, a mesterétől vehette át. Véleménye szerint egy hosszabb, alkotói folyamat végeredményeként kapta meg ezt a kitüntetést, amely kapcsán Kő Pál annyit árult el neki, hogy „már egy ideje figyelte" a munkáit. E kapcsán megemlítette: „érdekelt a digitális, vagy virtuális képi világ, és annak a valóságba történő átültetése, illetve régóta foglalkoztatnak a természeti formák megjelenítésének szobrászati kérdései. Fontos az új anyagokkal, technikákkal történő kísérletezés is, valamint a humor, és az abszurd térbeli megfogalmazása. A szobrászat általában az állításokról szól, de én inkább kérdezek. A kérdésfeltevésben természetesen benne van egyfajta válasz is, de ez nem direkt, hanem közvetett módon történik."
2016. július 28.  |  kő pál samu géza-díj akadémiai szalon
Naptár