A kiválasztott webtartalom nem létezik.
Megnyitó: 2014. augusztus 30. (szombat) 18.00

Helyszín, kapcsolat:
Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem
1174 Budapest, Báthori u. 31. | +36 1 256 6062, +36 1 258 4693
A kiállítást megnyitja: Ádám Ferenc történész-muzeológus
Szaxofon improvizációk: Pozsár Eszter előadóművész

A kiállítás megtekinthető 2014. október 17-ig, keddtől vasárnapig, naponta 14-től 18 óráig.

A Rákoshegyi Napok alkalmából, szeptember 28-án, vasárnap, 17.30-kor: találkozás a művésszel.

M. Novák András 70kedik

A kaposvári születésű M. Novák András Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja augusztus 17-én ünnepelte 70. születésnapját. Ebből az alkalomból a budapesti lakhelyén, Rákoshegyen levő Erdős Renée Házban kiállítása nyílik augusztus 30-án, szombaton MNA 70KEDIK – Lé & tudat címmel. A tárlat október 17-ig lesz látható. 
A művész elmondta, a tornyos, faszerkezetes épület vadászkastély volt, földszintjén helytörténeti gyűjtemény van, a felső két szinten találhatóak a kiállítótermek. Ezekben olyan válogatást tesz közzé, amely illeszkedik a tér adta lehetőségekhez, és remélhetőleg a látogatóknak is kedvére lesz.

M. Novák András művészete nem határozható meg egyetlen iránnyal, irányzattal vagy törekvéssel. Festészete olyan meditatív árnyaltságú - és helyenként provokatív -, szintetizáló érvényű képteremtés, amely már messze eltávolodott mindattól, amit a klasszikus értelemben festészetnek nevezhetünk. E művészi óriás-poszterek, humántapéták, ezek a kép-tárgyak kegyetlenül ironikus hangokat és lírai szólamokat egyszerre szólaltatva meg a jelenbe emelik a múltat és a múltba transzponálják a jelent: nincs mese, elérkezett a pillanat, szembe kell néznünk önmagunkkal" – írta korábban M. Novák András alkotásairól Wehner Tibor művészettörténész.

M. Novák András a tárlat címéről szólva elmondta, most 70 éves, a lé és tudat pedig a szocializmusból ismert lét és tudat kifejezésből jön. A t betű elhagyása a halászlére utal: a barátai körében köztudott, hogy horgászember, Fonyódon tölti a nyarakat, és ha a társaság összejön, készül halászlé is. Úgy tervezi, az Erdős Renée Házbeli kiállításmegnyitó után ugyancsak (halász)lére invitálja a közönséget.

Ami a látnivalót illeti, a művész elmondta, a ház legfelső emeletén dobozok és applikációk lesznek kiállítva, amolyan kollegiális, családi ajándéknak szánt, huncutkodó munkák. Az első emeleti térben lesznek láthatók drámai és aktuális munkái, mint az 1956-os kiállításra készült képe, amely az Erdős Renée Ház gyűjteményébe került. Az elmúlt évtizedek történései, vélekedése a világról átjön a képein, mert, ahogy fogalmazott, „az életnek eleje és vége van, ennek tükrében alkotom meg képeimet a köztes időben."

M. Novák András 15 kisebb-nagyobb festményt állít ki, de látható lesz nagyobb léptékű szabadvászna is, melynek felülete lehetővé teszi a szélesebb ecsetkezelést, egy 4 x 2 méteres nyomatát pedig kiteszi az Erdős Renée Ház oldalára.

2014. augusztus 19.
Naptár