2019. november 21. – Szabados György-nap

Szabados Györgyre (1939–2011) emlékezik november 21-én a Magyar Művészeti Akadémia. A kiváló zongoraművész – zeneszerző művészetét az avantgárd törekvések, az amerikai free jazz mellett a magyar népzene hagyománya is jellemzi. Munkásságát most könyvbemutatóval, kerekasztal-beszélgetéssel, filmvetítéssel, valamint koncerttel is felelevenítik.

2019. november 18. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Katona Katalin ötvösművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Katona Katalin ötvösművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. november 12. – Magyar–török művészeti és tudományos nap

Mi, magyarok nemcsak a Nyugat keleti határa vagyunk, hanem egy sajátos keleti múlttal bíró nép is. A Magyar–török művészeti és tudományos nap arra a területre koncentrál, ahol a legvilágosabb keleti hatások jelentkeztek kultúránkban; ez pedig a törökség és ezen belül is a népzenei hatások. A konferencia szervezője az MMA Művészetelméleti Tagozata (Sipos János vezetésével), az esti koncert a Gül Baba Örökségvédő Alapítvány együttműkődésével valósul meg.

2019. november 11. | 18.00 – Őszi Irodalmi Gála

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Őszi Irodalmi Gáláján vers- és prózaösszeállítások hangzanak el neves színművészek előadásában a Pesti Vigadóban. A műsort kiemelkedő magyar zeneszerzők művei teszik még emlékezetesebbé.

2019. november 10. | 19.30 – Születésnapos akadémikusok hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának hangversenye a kerek születésnapjukat ünneplő akadémikusai tiszteletére. Helyszín a Pesti Vigadó, az MMA székháza.

2019. november 9. | 17.00 – Hauser Beáta kiállítása Magyarkanizsán

Hauser Beáta, az MMA rendes tagjának kiállítása 2019. november 9-én 17 órakor nyílik a Dobó Tihamér Képtárban Magyarkanizsán. A kiállítás válogatást mutat be a művész falkárpitjaiból és grafikáiból. A Regionális Kreatív Műhely szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló kiállítást Bicskei Zoltán nyitja meg.

2019. november 4. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Kunkovács László

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Kunkovács László fotóművész, néprajzkutatóról, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról készült, „Rövid utazás Kunkovács Lászlóval" című portréfilmet – Bicskei Zoltán filmrendező, az MMA rendes tagja alkotását – lehet megtekinteni. Szervező: a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata.

2019. október 30. | 19.00 – Vujicsics 45 – Apáról fiúra

A Vujicsics, a Söndörgő és a ViGaD együttes tagjainak közös koncertje

Az Eredics Gábor vezetésével működő Vujicsics Együttes idén 45 éves, a hozzájuk rokoni szálakkal kötődő Söndörgő a 25. évfordulójára készül, a harmadik generációt képviselő ViGaD zenekar pedig 5 esztendős. E ritka együttállás adja az „alapítóatyákat" ünneplő koncert egyediségét.

2019. október 30. | 17.00 – Albert Gábor-emlékest

Idén lenne 90 éves Albert Gábor író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság és a Magyar Írószövetség rendezvényén rá emlékeznek.

2019. október 29. | 16.00 – Zelnik József: Az idegen megváltása | könyvbemutató

Az MMA Kiadó könyvbemutatója a Pesti Vigadóban. Zelnik József izgalmas, szellemi útkereső esszéi olvasmányos, a kutatók és mindennapi érdeklődők számára alkotott áttekintések a teológia, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet és a művelődéstörténet határmezsgyéjén.

2019. október 28–29. | 10.00 – Szabó Dezső helye a magyar kultúrában – konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének konferenciája a Pesti Vigadóban Szabó Dezső életpályájáról, filozófiai világképéről, politikai eszmerendszeréről, irodalomszemléletéről és prózapoétikájáról, valamint az életmű hatástörténetéről.

2019. október 28. | 18.00 – Lugossy László 80

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata 2019. október 28-án, hétfőn filmvetítéssel és beszélgetéssel köszönti Lugossy László Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját 80. születésnapja alkalmából.

2019. október 24. | 18.00 – Föld és fény: Schrammel Imre keramikusművész kiállítása

Schrammel Imre keramikusművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, a Hegyvidék díszpolgára kiállítása nyílik a Hegyvidék Galériában. A kiállítást a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

2019. október 24. | 17.00 – Élőfolyóirat – Tornai József kötetbemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat sorozata (V. évfolyam, 4. szám) Tornai József: Magyarul virágzó fa című verseskötetének bemutatójával folytatódik 2019. október 24-én, csütörtökön 17.00 órakor a Műcsarnokban.

2019. október 21–22. – Párbeszéd a művészetkritikáról | konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata kétnapos művészetkritikai konferenciát rendez az MMA Irodaházában és a Pesti Vigadóban. A konferencián a képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építészet, filmművészet, színház, zeneművészet és irodalom szekciójában is tartanak előadásokat.

2019. október 21. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Szőnyi Erzsébet

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Szőnyi Erzsébet zeneszerző, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lesz a főszereplő, az MMA megbízásából készült és Tóth Péter Pál által rendezett, Kodály katonája című portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. október 17. | 19.00 – Magyarországi táncok és motívumok az európai zenében (XVIII–XX. század)

A Jánosi együttes koncertje az MTA BTK Zenetudományi Intézetében. Az esten fellép többek között Jánosi András népzenész, az MMA levelező tagja és Juhász Zoltán népzenész, az MMA rendes tagja. A műsor azt mutatja be reprezentatív példákon, hogy milyen hatással volt az elmúlt három évszázadban a magyar hangszeres zenei hagyomány az európai műzenére.

2019. október 17. | 19.00 – „Hazám a városban" – szépirodalmi est

Szépirodalmi est a hetvenöt éves Dobai Péter Kossuth-díjas költő, író, forgatókönyvíró, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Ferencváros díszpolgára tiszteletére.

2019. október 17. | 17.30 – IX. Rovás Őszi Artfeszt – Az MMA Irodalmi Tagozata Kassán

A tagozat rendezvényén közreműködik a DuoVega. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. október 17. | 17:30 – Építészklub – Wagner Péter és Vadász Bence

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit a Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A következő Építészklub építész-párosa Wagner Péter, az MMA köztestületi tagja, aki „Építészet és a többi…" címmel tart előadást, valamint Vadász Bence, az MMA köztestületi tagja, aki a csarnoktéri Meininger Hotel építészeti komponálását mutatja be. Az előadások után (és alatt) várják a szakmai, baráti hozzászólásokat, továbbá lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre.

// ]]>