2020. szeptember 30. | 17.30 – Dárday István és Szalai Györgyi 80

A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszönti Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendezőt, érdemes művészt, az MMA rendes tagját 80. születésnapjuk alkalmából.

2020. szeptember 25. | 19.30 – Farkas Ferenc-emlékhangverseny

A hangverseny elhalasztásra került! Egy későbbi időpontban lesz pótolva.
Farkas Ferenc
zeneszerzőre, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagjára emlékezünk. Az MMA Zeneművészeti Tagozatának hangversenye a Pesti Vigadó dísztermében.

2020. szeptember 25. | 17.00 – Turi Attiláról készült monográfia bemutatója

Épületbejárással egybekötve, a járványhelyzeti protokoll minden előírásának megfelelve mutatják be Budakeszin a Turi Attila építészről, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetőjéről készült könyvet.

2020. szeptember 23. – november 18. – Végh András 80

Végh András (1940–) festőművész kiállítása a Vigadó Galériában az MMA Képzőművészeti Tagozat szervezésében. Kurátor: M. Novák András képzőművész. A kiállítást Zalán Tibor költő nyitja meg szeptember 22-én.

2020. szeptember 19. | 19.00 – „Összemuzsikálni a nemzetet" | Halmos Béla-emlékkoncert

Idén június 4-én ünnepelte volna 74. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. Ebből az alkalomból a Hagyományok Házában – melynek maga Halmos Béla is éveken át munkatársa volt – hagyományteremtő céllal emlékkoncertet szerveznek.

2020. szeptember 18. | 19.00 – Rómeó és Júlia | bemutató a Pesti Magyar Színházban

Több mint fél év után William Shakespeare Rómeó és Júliájával nyit újra a Pesti Magyar Színház, a darabot szeptember 18-án mutatják be Eperjes Károly rendezésében.

2020. szeptember 18. – 2021. január 31. – „Mert nem lehet feledni…" | Emlékkiállítás a trianoni békediktátum 100. évfordulójára

A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról megemlékező kortárs iparművészeti kiállítás a Pesti Vigadóban várja a látogatókat, ahol mintegy félszáz képző- és iparművész ebből az alkalomból készült alkotásait mutatja be.

2020. szeptember 18. | 18.00 – A Magdolna című játékfilm bemutatója

Az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében mutatják be a Magdolna című játékfilmet, ami szeptember 17-től országszerte látható a mozikban, Budapesten az Uránia, a Puskin és a Tabán moziban. A film elkészítését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2020. szeptember 17. | 17.30 – Építészklub: Német András és Salamin Miklós

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit az óbudai Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és/vagy köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A szeptemberi Építészklub építész-párosa Német András és Salamin Miklós köztestületi tagok.

2020. szeptember 16. – október 18. – Totem | Püspöky István (1950–2018) grafikus- és festőművész emlékkiállítása

A múlt század hetvenes éveinek első felében induló magyar grafikusművész-nemzedék egyik, a közelmúlt négy és fél évtizedének meghatározó jelentőségű életművét építő tagja volt Püspöky István. Ez a grafikus-festő az ún. valóság elemeit és alakjait emlékszerűen megragadó és megidéző művészi kifejezés azon alkotója volt, akinek lírai árnyaltságú, expresszív hevülettel interpretált, szürreális látomásokkal áthatott művei a szimbólumok, a metaforák és az allegóriák világába emelkednek és ezáltal e szférákba kalauzolják műveinek szemlélőit is.

2020. szeptember 16. | 18.00 – Hitel-est

Kiss Benedek költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja könyvét mutatják be a MOM Kulturális Központban.

2020. szeptember 15. – október 9. – Késői üzenet | Szabados Árpád kiállítása

Szabados Árpád (1944–2017) festő- és grafikusművész, az MMA néhai tagja kiállítása látható a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

2020. szeptember 15. | 19:00 – Salome | operabemutató

A Magyar Állami Operaház évadát hivatalosan Richard Strauss Salome című operája nyitja Rátóti Zoltán rendezésében, Kocsár Balázs vezényletével szeptember 15-én az Erkel Színházban.

2020. szeptember 13. – Orosz István mozgó- és állóképei

Az Uránia Nemzeti Filmszínház szeptember 13-án, vasárnap szerzői nap keretében mutatja be a magyar képzőművészet és animáció jelentős alkotója, a nemzet művésze Orosz István munkáit.

2020. szeptember 13. | 19.30 – A magyar dal napja a Pesti Vigadóban

A program elmarad!
A magyar dal napja 2008-ban indult útjára. A 2009. esztendőtől minden év szeptemberében rendezik meg, párhuzamosan több helyszínen, közöttük számos vidéki városban: önálló programot szervezett már Balatonfüred, Debrecen, Dunaújváros, Győr, Komárom, Kecskemét, Miskolc és Várpalota is.
Budapesten 2018 óta minden évben a Pesti Vigadó is otthonául szolgál a sorozatnak: jeles énekeseink, színművészeink és hangszeres zenészeink korabeli, múlt századi és mai zeneszerzőknek a 19. század nagy magyar költők verseire komponált dalaival. Idén 20. századi magyar költők megzenésített verseivel találkozhat a közönség az MMA Zeneművészeti Tagozatának dalestjén az MMA székházának Sinkovits Imre Kamaraszínpadán.

2020. szeptember 11. ǀ 14.00 – Pannon Pantheon 2020 ǀ Utassy József-emlékkonferencia

Utassy József (1941–2010) Kossuth-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia posztumusz tiszteleti tagja halálának tizedik évfordulója alkalmából rendeznek emlékkonferenciát Kaposváron. A rendezvény támogatója az MMA. Előadást tart többek között Szakolczay Lajos, az MMA levelező tagja.

2020. szeptember 11. – Közszolgálatiság – média – kultúra

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata egynapos konferenciája az MMA irodaházában. A konferencia logikai-tartalmi rendje szerint három részre oszlik: I. Az állami felelősség és szerepvállalás együttese: a közmédia; II. Nem állami szereplők és állami szerepvállalás; III. Médiaértés és kultúra, így az alkotmányos jogi szabályozottságtól, a közszolgálatiság elvein és gyakorlatán keresztül jut el a médiaszolgáltatás, médiatartalmak gyártásának kérdéseihez, a médiafogyasztás társadalmi szokásainak vizsgálatához.

2020. szeptember 10. | 17.00 – A művészet rendje – Arte legis | kiállítás Kadosa Kiss József műveiből

A Műcsarnokban, a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnok#Box termeiben nyílik meg Kadosa Kiss József kiállítása, ami november 8-ig látogatható. Támogató az MMA.

2020. szeptember 5. | 17.00 – Bertha Bulcsu író szobrának avatása

A balatongyöröki községháza udvarán – szemben az író nevét viselő művelődési házzal és könyvtárral – avatják fel a Bertha Bulcsu írót, az MMA posztumusz tiszteleti tagját ábrázoló mellszobrot, Szabó Tamás szobrászművész alkotását.

2020. szeptember – 2021. március – A Harag György-emlékév vándorkiállítása

Harag György (1925–1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze tiszteletére szervez emlékévet a Magyar Művészeti Akadémia. Alakját az emlékévben vándorkiállítással, emlékkötettel, dokumentumfilmmel és diákszínjátszó-fesztivállal is megidézi az MMA. A programsorozat márciusban indult volna Gyulán, de a járvány miatt az eseményeket az őszre kellett átszervezni. Így az utazó életmű-kiállítás elsőként a partiumi Margittán nyílik meg 2020. szeptember 3-án.

// ]]>