Tamás Menyhért, Kiss Anna és Ferencz István

Kiss Anna és Ferencz István köszöntése

Kiss Annát, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas író-költőt nyolcvanadik, valamint Ferencz Istvánt, az ugyancsak a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas építészt hetvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték január 30-án. A háznagy Ács Margit író, kritikus volt. Az esten közreműködött Vámosi Nagy Zsuzsanna fuvola- és Csáky András gitárművész.
Ács Margit elmondta, hogy Kiss Annát évtizedekkel korábban ismerte meg, amikor a köteteinek szerkesztője volt. „Impozáns személyiségnek, a szabadság megtestesítőjének" nevezte Kiss Annát.
A másik ünnepelt, Ferencz István kapcsán pedig kijelentette, hogy 2002-ben ismerte meg, lévén, hogy egyszerre lettek a Magyar Művészeti Akadémia társadalmi egyesület tagjai. Mint elmondta, a „műfajok közti barátság" az övék. Azáltal, hogy barátok lettek, egy nagyon tágas világ nyílt meg előttük.
Az MMA nevében Fekete György tiszteletbeli elnök, a nemzet művésze köszöntötte Kiss Annát. Méltatásában olyan ajándéknak nevezte a költőt, aki „csak szerénységben nevezheti magát kisnek". Hozzátette: mikor verset ír, kezét az Isten fogja. „Légy halk, hullámzó és áramló" – mondta Kiss Annának.
Ezt követően Tamás Menyhért költő, író felolvasta a Kiss Annának Nyolc szorzandó végtelen sor címmel frissen írt versét, majd Dévényi Sándor, a nemzet művésze köszöntötte Ferencz Istvánt. Laudációjában kifejtette, hogy a Kossuth-díjas építész „hatalmas pályaívvel gazdagította a magyar építőművészetet". Az ünnepség részeként a jelenlévők megtekintették az M5 Televízió által Ferencz Istvánról Szeretem, mert címmel készített portéfilmet, majd Juhász Judit felolvasta Schrammel Imre iparművész-keramikus, a nemzet művésze köszöntőjét, aki levelében kifejtette: „hosszú úton verekedtünk együtt, alig számíthattam másra, mint rád".
A kettős születésnapi köszöntőt Kiss Anna zárta, aki saját versei közül mondott el néhányat, majd a jelenlévők meghallgatták Kiss Ferenc Leánydicsérő című lemezéről Kiss Anna megzenésített költeményeit.
den 30 januari 2019  |  fekete györgy kiss anna ferencz istván tamás menyhért schrammel imre ács margit