Event - Left portrait image

11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

www.kaff.hu

2013. június 19-23.


Nagyobb térképre váltás

Animáció határok nélkül

"Animáció határok nélkül" – ez az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) szlogenje. A fesztiválon magyar, európai és ázsiai animációkat mutatnak be, az alkotók között pedig egyaránt találkozhatunk professzionális és amatőr filmessel.
A kétévente megrendezett fesztivál 2013. június 4-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott sajtótájékoztatóján Mikulás Ferenc fesztiváligazgató ismertette a válogatást. Szólt arról, hogy a programban dél-koreai, indiai, japán, kínai, malajziai, mongóliai, szingapúri, tajvani és vietnámi alkotások is szerepelnek, és idén immár harmadik alkalommal látják vendégül az amatőr alkotókat a SZAFT-on, vagyis a Szabad Animációs Filmkészítők Találkozóján. A fesztiválon helyet kap a Nők az animációban elnevezésű program is, lesznek továbbá szabadtéri vetítések, retrospektív bemutatók, szakmai programok, kiállítások és koncertek.

A sajtóértekezleten a KAFF támogatóiként dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) vezérigazgatója, Horváth Vanda, az MTVA gyermek és ifjúsági műsorainak főszerkesztője és Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte a fesztivált.

Orosz Anna Ida, a KAFF sajtóreferense kiemelte, hogy a fesztivál magyar versenyprogramjával párhuzamosan zajló európai versenymezőnyben idén a korábbiaknál jóval több, nyolc egész estés animációs filmet mutatnak be, információs vetítés keretében pedig további öt alkotást láthat a közönség. A két évvel ezelőtti Vissza a szülőföldre című retrospektív program folytatásaként Elő a süllyesztőből címmel olyan meglepetésfilmeket mutat be a fesztivál, amelyek létezéséről csak az utóbbi néhány évben szerzett tudomást a szakma, így például Szegedi Szűts István 1933-as filmjét, melyre a londoni British Film Institute munkatársai bukkantak.

Az április végi előzsűrizés értelmében a 174 nevezett hazai alkotásból összesen 23 egyedi rövidfilm, 19 televíziós sorozatepizód, 12 videoklip, 50 alkalmazott animáció és 41 diákfilm kerül versenybe a KAFF-on. A fesztivál munkájában a Magyar Művészeti Akadémia több tagja is részt vesz, az előzsűriben van Haris László fotóművész, a nemzetközi zsűriben Orosz István grafikus, animációsfilm-rendező, a nemzetközi filmmezőnyben pedig szerepel Jankovics Marcell Az ember tragédiája című nagyszabású műve is.
A kecskeméti programban szereplő alkotásokat a korábbi sikeres kezdeményezést folytatva idén is vetítik a környező településeken.
den 5 juni 2013