Harsányi Attila (Miskolci Nemzeti Színház és Aradi Kamaraszínház), Orosz Ákos (Vígszínház) és Király Attila (Jászai Mari Színház és Szkéné Színház)

Párbeszéd a magyar színház jövőjéről

A Kaszás Attila-díj átadása

Augusztus 30-án hatodik alkalommal rendezik meg az elmúlt években már kiemelt figyelemre számot tartó Párbeszéd a magyar színház jövőjéről elnevezésű konferenciát, amely 2014-ben az MMA Színházművészeti Tagozat kezdeményezésére indult. A konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia a Pesti Magyar Színházzal közösen szervezi, ezt követően tartják az Országos Színházi Évadnyitót, ahol átadják a Kaszás Attila-díjat is, melynek jelöltjeire augusztus 25-éig lehet szavazni!
A konferencián megnyitó beszédet mond Vashegyi György, az MMA elnöke, Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára és dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója. A plenáris beszélgetéseken Rátóti Zoltán, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, Cseke Péter akadémikus, az MMA Színházművészeti Tagozatának levelező tagja, dr. Solymosi-Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője közreműködik, a zárszót dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára mondja. A szakmai fórum olyan fontos témákat jár körbe, mint a kulturális finanszírozás változásai, a színházi társulati lét jogosultsága, a színházi és a művészeti nevelés lehetőségei. A 2019/2020-as színházi évadot Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitja meg.

A Kaszás Attila-díj átadója – annak egyik alapítója − Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere. A szakmai szavazatokat a Magyar Teátrumi Társaság gyűjtötte össze. A díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A Kaszás Attila-díj idei jelöltjei Harsányi Attila, Király Attila és Orosz Ákos művészek, akikről az MTVA közreműködésével bemutatkozó kisfilmek is készültek. A jelöltekre a megújult www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatóak le a szavazatok egészen augusztus 25-én éjfélig.
A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.