Lukács Sándor, Kiss-B.Atilla, Harag Ilona, Kucsera Tamás Gergely, Sebők Klára, Juhász Judit

Harag György-emlékév indul az MMA szervezésében

Harag György (1925–1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze tiszteletére szervez emlékévet a Magyar Művészeti Akadémia. A márciusban induló színes programsorozat felidézi a hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas évek színházi történéseit, felhasználva minden elérhető eredeti dokumentumot, riportot, fényképet, filmfelvételt, személyes vallomást, emlékezést, amely kivételes gyűjtemény a színházi múltat kutató történészek számára és méltó emléket idéz a nagyszerű és mindenki által szeretett színházi szakembernek – születése kilencvenötödik és halálának harmincötödik évfordulóján. Alakját az emlékévben vándorkiállítással, emlékkötettel, dokumentumfilmmel és diákszínjátszó-fesztivállal is megidézi az MMA.
Az emlékévet bemutató sajtótájékoztatót február 26-án tartották az MMA-irodaházában, ahol a főtitkár, dr. Kucsera Tamás Gergely adott tájékoztatást az emlékévről, Kiss-B. Atilla, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja Harag György munkásságát, életútját, hagyatékát méltatta nem mellőzve a személyes érzelmeket, Lukács Sándor színművész, az MMA rendes tagja és Sebők Klára színművész, filmszínész pályatárs szintén meghatározó emlékeit elevenítette fel.
A sajtótájékoztatón köszöntötték Harag Ilona asszonyt, Harag György özvegyét is, aki a személyes történeteken, élményeken túl az MMA rendelkezésére bocsájtotta az értékes hagyatékot, mely az emlékév szakmai anyagának alapja.
A sajtóeseményen – melyet március 4-én Gyulán is követ egy beharangozó esemény – részt vettek a társintézmények, szervezetek vezetői, az emlékév szakmai gondozói is.
„Harag György közelében, próbáit, előadásait nézve a szabadság állapotába juthattunk. Felszabadító hatalma által Tündérkertje volt a színház. Amely álom-menedékül szolgált rém-idők közepette is. Igénye, szigora, mély művészete, embersége örökös bátorítás jámbor igyekezetünkben, hogy a magyar Tháliában ne piszkítsuk, hanem tisztítsuk és javítsuk a világot" – írja a korszakalkotó erdélyi rendező-színigazgatóról Ablonczy László színháztörténész, a Nemzeti Színház volt direktora.
Az idén induló összművészeti rendezvénysorozaton megidézik a kiváló erdélyi színházi rendező életét és színháztörténeti jelentőségű munkásságát – hangsúlyozta Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az emlékévet bemutató budapesti sajtótájékoztatón.
A programsorozat keretében az egész életművet feltáró vándorkiállítást és diákszínjátszó-szemlét szerveznek. Az MMA Kiadó gondozásában tavasszal két kötet is megjelenik Harag György életéről és munkásságáról, de dokumentumfilm is készül a színházi élet meghatározó alakjáról – tette hozzá az MMA főtitkára.
A vándorkiállítás több mint 40 tablón, mintegy 200 fotón keresztül mutatja be a rendező életművét. A kiállítás hét helyszínen lesz látható, az első állomás Gyula lesz, ahol március 26-án nyílik meg a tárlat, majd Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Kolozsvár, Budapest és Szabadka következik, az utolsó helyszín pedig Bukarest lesz jövő márciusban.
Kucsera Tamás Gergely felidézte, hogy az emlékévhez kötődően meghívásos pályázatot hirdetett az MMA középiskolás színjátszó köröknek. A bírálóbizottság a pályaművekből tíz előadást választott ki, amelyet március 27-én és 28-án mutatnak be a Gyulai Várszínház kamaratermében szakmai zsűri előtt. Az első helyezett pénzjutalomban részesül és a nagyközönségnek is bemutathatja előadását a Gyulai Várszínház idei összművészeti fesztiválján. Az első három helyezett fellépési lehetőséget kap idén novemberben a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán a Harag György-vándorkiállítás budapesti megnyitójához kapcsolódva.
Az MMA Kiadó gondozásában Egy Európai Kolozsváron – Harag György színháza címmel jelenik meg egy kétkötetes könyv. Az első kötetben a vándorkiállítás szöveg- és képanyaga, a második kötetben pedig Harag György-írások, interjúk, kritikák és publikációk szerepelnek. Az első kötetet április 22-én mutatják be Szatmárnémetiben, a második kötet bemutatója május 21-én lesz Marosvásárhelyen.
Kucsera Tamás Gergely kiemelte, hogy az MMA portréfilm-sorozatának keretében készülő dokumentumfilmben a korabeli előadásfelvételek, archív anyagok mellett pályatársak visszaemlékezéseiből kaphatnak képet a nézők a rendező munkamódszeréről, színházi mindennapjairól és emberségéről.
Kiss-B. Atilla operaénekes, az MMA elnökségi tagja felidézte, hogy színházi pályafutása több mint negyven évvel ezelőtt ifjú tömegszereplőként a Kolozsvári Állami Magyar Színházból, Harag György színházából indult, ami meghatározta további életútját.
Harag György tökéletesen működő társulatot vezetett olyan művészek közreműködésével mint Sebők Klára, Péterffy Gyula, Héjja Sándor vagy Vadász Zoltán – mutatott rá, hozzátéve, hogy Harag György Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen is dolgozott. „Úgy tudta inspirálni a művészeket, hogy mindenki felülmúlta saját magát" – emelte ki.
Lukács Sándor Harag Györgyre emlékezve elmondta, hogy 42 évvel ezelőtt, 1978-ban pályakezdő színészként dolgozott együtt a rendezővel Székely János Caligula helytartója című darabjában. „Integráló személyiség volt, aki mindenkiből a legjobbat hozta ki, őszinte és baráti hangot ütött meg mindenkivel, miközben művészi mélységet hozott létre a színpadon" – fogalmazott.
Sebők Klára szintén azt hangsúlyozta, hogy meghatározó volt együtt dolgozni Harag Györggyel, aki közvetlenségével, elhivatottságával és karizmatikus egyéniségével is kitűnt.
Az emlékév fővédnöke és archívumával egyik legnagyobb támogatója Harag Ilona, a művész özvegye, aki köszönetet mondott az emlékév létrejöttéért, kiemelve, hogy így férje emléke mindig életben marad, hiszen „ő az örök Harag".

A Harag György-emlékév műsorfüzete itt letölthető!