1972 - Albert Gábor saját építésű kenujában

„…egy egész, sokat szenvedett nemzedék sorsát is megörökíti"

Mórocz Gábor szerkesztő Albert Gábor válogatott levelezéséről
 
Albert Gábor életművét novellák, elbeszélések és többnyire sűrű atmoszférájú regények fémjelzik. Emellett foglalkoztatta a társadalmi, településpolitikai folyamatok változásait tükröző szociográfia is. Majd a nyolcvanas évek végétől főként a történelmi, bölcseleti esszé és tanulmány képezték munkássága mérföldköveit, de újabb alkotói periódusában is írt rövidprózákat, kisregényeket. Életszemléletének és munkásságnak lényeges keresztútjait tárja fel az MMA Kiadó gondozásában megjelent Az elveszett nemzedék – Albert Gábor levelezése című könyv, amelyről a kötet szerkesztőjével, Mórocz Gábor irodalomtörténésszel beszélgettünk.
den 3 juni 2024

Paradoxonometria

Orosz István grafikusművész kiállítása és könyvbemutatója

Orosz István, az MMA rendes tagja kiállítása június 22-ig látogatható a XII. kerületi Hegyvidék Galériában. A kiállítást Sinkó István képzőművész, művészeti író, az MMA levelező tagja nyitotta meg.

den 18 juni 2024

Bemutatták Tóth Erzsébet Én lettem volna című könyvét

Alászállás az ösztönvilág rejtett zugaiba
 
Tóth Erzsébet költő úgy vélte, le kell írnia, amit átélt, mert nem tud mindent elmondani verseiben, esszéiben, tárcáiban, regényeiben. Így született meg az Én lettem volna, Szilánkok egy életrajzból című kötete, amely a költőnő életművét gondozó Nap Kiadó gondozásában jelent meg. A Petőfi Irodalmi Múzeum Vörös szalonjában június 12-én rendezett könyvbemutatón Pécsi Györgyi kritikus, irodalomtörténész, az MMA elnökségi tagja beszélgetett a szerzővel, akinek verseit és naplórészleteit Kakasy Dóra színművész olvasta fel. Az est háziasszonya Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó vezetője volt.

den 14 juni 2024

Az MMA Kiadó újdonságai a 95. Ünnepi Könyvhéten

Szunyoghy András Barcsay Jenő-díjas festő- és grafikus művész Anatómiai rajzok vadon élő állatokról (MMA Kiadó, 2023) című kötete nyert a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Szakkönyv kategóriájában. Az elismeréseket a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adják át június 13-án 16.00 órakor a Vörösmarty téren. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményét június 13. és 16. között rendezik meg Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén, ahol idén százhetven kiállítóval, százötven standdal várják az érdeklődőket. 

den 12 juni 2024

Amit őrizni tudsz

Megjelent Lukács Sándor új verseskötete

Amit őrizni tudsz címmel jelent meg a napokban az MMA rendes tagja tizedik verseskötete a Nap Kiadó gondozásában. A költőként is kiemelkedő Lukács Sándor legújabb költeményeit összegyűjtő kötet bemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Az alkotóval Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélgetett. Az eseményről Tukács Orsolya tudósította a Magyar Nemzet olvasóit, az alábbiakban a cikk szerkesztett változatát közöljük.

den 12 juni 2024

Tornai József totális költészete

Állandóan a létezés magasságait és mélységeit kutatta
 
Tornai József lírájának spirituális, főként misztikus, brahmanista és buddhista vonatkozásai a témája Az Egy álma a Kettőről – Tornai József keletisége című monográfiának, amelynek szerzője a költő fia, Tornai Szabolcs. A Gondolat Kiadó és az MMA MMKI gondozásában megjelent könyvet 2024. június 6-án mutatták be Turczi István költő, szerkesztő és Papp János színművész közreműködésével a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében. 

den 10 juni 2024
Senaste