Földi Péter: Somosi Betlehem

VII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále

A VII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále 2015. március 14-i ünnepélyes megnyitóján a mintegy háromszáz főnyi közönség először a nemzetközileg is magasan jegyzett Aurin Leánykar műsorát hallgathatta meg. 
Mák Kornél, Kecskemét alpolgármesterének köszöntő szavai után Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes tartott megnyitó beszédet. 

A VII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále ebben az évben a gyermekeket, a gyermekséget jelölte meg ábrázolandó ikonográfiai témaként. A felhívásra sokféleképpen reagáltak az alkotók, így jelentek meg egyes műveken például ószövetségi személyek (pl. Jákob és Ézsau, Sára és Izsák); a szentek és boldogok tevékenysége (pl. Teréz anya, Bosco Szent János); történelmi és aktuális események (pl. a gázai övezet 2014-es bombázásakor meghalt ártatlan gyerekek), valamint híres költők gyermekekről és a gyermekségről szóló gondolatai (pl. Babits Mihály, Kahlil Gibran).
Az idei biennáléra ezúttal 197 művésztől 196 alkotás érkezett, amiből a zsűri – köztük a Magyar Művészeti Akadémia három küldöttje: Katona Katalin, Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész, P. Benkő Ilona, Munkácsy Mihály-díjas keramikus és Prutkay Péter, Munkácsy Mihály-díjas képzőművész – összesen 107 alkotó 106 művét javasolta kiállítani és katalógusban megjelentetni.
 
A Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti, valamint Képzőművészeti Tagozatának szakmai különdíját Ittzés Mihály Kodály Zoltán- és Szabolcsi Bence-díjas zenetudós, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja adta át Kun Éva keramikusművésznek és Budaházi Tibor festőművésznek. A zsűri erkölcsi díjait ifj. Gyergyádesz László művészettörténésztől, a biennále alapító kurátorától Mazalin Natália festőművész, Földi Péter festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Sejben Lajos képzőművész valamint Olescher Tamás festőművész vehette át.
den 23 mars 2015