Trónszékek, kollázsképek Makón

Mezei Gábor kiállítása a makói József Attila Múzeumban

Mezei GáboTrónszékek és kollázsképek című kiállítása 2015. január 16-án 16 órakor nyílik Makón a József Attila Városi Könyvtár és Múzeumban. A kiállítás megnyitja Grászli Bernadett igazgató. A kiállítás meghívója letölthető innen.
„Nagyon szeretek festeni, az olajfestékkel való küzdelem, a kenés szinte érzéki élvezet" – így nyilatkozta munkásságáról a belsőépítész, aki Munkácsy-díjjal, és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is büszkélkedhet.

Mezei képeit áthatja a humor, a játék, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne pendítenének meg komoly témákat. Festői világát különleges élőlényekkel népesíti be. A madarak hol kísérőként, hol főszereplőként tűnnek fel, a törzsi művészet maszkjai pedig a gorilla vagy a pávián vonásait viselik magukon. A csoportábrázolásait gyakran vízköpőszerű sárkányhüllők egészítik ki, és az emberi alakokat is bizarr módon, összenőtt végtagokkal, egy szemmel ábrázolja műveiben. Ezek a hibrid lények, összekapcsolódnak Mezei olyan fő motívumaival, mint a napkorong, az életfa, az angyal vagy a szárny. Ezek mellett ugyanolyan jelentős életében a geometrikus ábrázolás, de az irodalom és a képzőművészet világa is közel áll hozzá gyermekkora óta.
A 60-as évek közepén ismerkedett meg a későbbi munkásságát befolyásoló Makovecz Imrével. Csatlakozott a modernista-technicista irányzatok egyhangúsága ellen lázadó organikus építészethez. Főként Makovecz – kisebb mértékben mások – belső tereinek társalkotója, a magyar organikus belsőépítészet, bútortervezés különös, egyéni hangú mestere lett. Szürreális bútorlényei  benépesítik a belső tereket. Bútorain hangsúlyos kompozíciós elem az ősi körforma, az életfa, a szárny. A karosszék az ő felfogásában emberi jel. Népi családfőszék és különös fejedelmi trónus. Makó városához a Hagymaházban megvalósult terveivel kötődik.
den 13 januari 2015