Bélyegek Wagner és Verdi születésének bicentenáriumára

Bélyegívek kibocsátásával köszönti a Magyar Posta Wagner és Verdi születésének bicentenáriumát. A bélyegeket Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervezte.

 

A Magyar Posta és a Magyar Állami Operaház Giuseppe Verdi és Richard Wagner 200 éves születési évfordulójára bélyegeket bocsátott ki. Mindkét négycímletű bélyegkisívet Orosz István tervezte.

Március 5-én megjelentek a Richard Wagner és Giuseppe Verdi születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére kibocsátott „hangos" postabélyegek. A 4×165 és 4×325 forint névértékű ívek ötven-ötvenezer példányban készülnek az Állami Nyomdában. A bélyegkibocsátás attól különleges, hogy magyar postabélyegen most első alkalommal jelenik meg úgynevezett QR-kód. A kód és okostelefon segítségével a Magyar Állami Operaház honlapján található hangzó és olvasható bicentenáriumi információkat tudják majd elérni a bélyeg- és zenerajongók. A két világhírű zeneszerzőre, illetve egy-egy alkotásukra legutóbb 1967-ben az Operák bélyegsorozatban megjelent bélyegekkel emlékezett a Posta. Akkor a nyolccímletű sorozat 1 Ft-os bélyegén a Don Carlos-t; az 1,70 Ft-os bélyegen pedig a Tannhäusert örökítették meg.

Az internetes oldalakat nemcsak okostelefonról lehet elérni, hanem az Operaház két aloldalalán, a Verdi200-on és a Wagner200-on is.  ­

den 19 mars 2013  |  orosz istván tervezőgrafika