GIM-Ház (Gödöllői Iparművészeti Műhely Alkotóháza)
2014. június 14. – szeptember 30.
minden szombaton és vasárnap 14–18 között, ill. előzetes bejelentkezés alapján
Prutkay Péter: I. világháborús hősök emlékére

Az I. világháború kitörésére emlékező kiállítás Gödöllőn

Mű – Történetek – Az emlékezés éve 1914 – 2014 címmel csoportos képző- és iparművészeti kiállítás nyílik az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára június 14-én, szombaton a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben, a GIM-Házban.
Az első világégés 1914. július 28-án, a szarajevói merénylet után egy hónappal vette kezdetét, amikor Bécs hadat üzent Szerbiának, és 1918. november 11-én ért véget a franciaországi Compiégne erdejében aláírt fegyverszüneti egyezménnyel.

A 19 művészt – köztük a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) több tagját – felvonultató tárlatot Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg. A kiállítás plakátját és a meghívót Orosz István grafikusművész készítette.

Katona Szabó Erzsébet textilművész, a tárlat kurátora elmondta az MMA-nak, hogy nem szokványos kiállítást rendeztek, ugyanis megkérte művészkollégáit, írják le a mű keletkezéstörténetét, azt, hogy mi inspirálta őket az elkészítésre. A művészek szövegeit a művek mellé helyezték a tárlaton, így minden látogató számára megismerhető lesz az alkotás mellett annak története is. A kurátor megemlítette, hogy a nemrég elhunyt Polgár Rózsa kárpitművész, aki gyakran kiállított a GIM-ben, jelen lesz a tárlaton, mert családja kölcsön adta Ködmön című munkáját. A kiállított művek között szerepel többek között Hager Ritta Apokalipszis című kárpitja, Anti Szabó János finom tollrajza, Incze Mózes festő Triptichonja, Kákonyi Csilla erdélyi művész olajképe, amely expresszív világot ábrázol, Prutkay Péter installációja, amelyre I. világháborús tárgyakat, fotókat, leveleket rakott, vagy Rieger Tibor szobrász, aki Nagy-Magyarországot ábrázoló kődarabbal van jelen a tárlaton.
Katona Szabó Erzsébet elmondta, hogy az ő munkáját, amely az Akár fehér galambok… címet viseli, egy német művész hadiképeslapjai inspirálták. A művész meglátogatta őt és hozott neki 25 darab tábori levelezőlapot. Ezeket elkezdte olvasni és a fronton harcoló mindennapi ember, legyen az paraszt vagy értelmiségi, szólt hozzá kézírásával ezekről a lapokról. Ez ihlette az égkék sorozatot, amelyen levelezőlapok szállnak a magasban.

A szeptember 30-ig nyitva tartó tárlat ingyen látogatható, de adományt elfogadnak – jegyezte meg a kurátor. A Múzeumok éjszakáján, június 21-én, szombaton este fél kilenctől a látogatók találkozhatnak a kiállító művészekkel is a tárlaton és a GIM-Ház kertjében.

Kiállító művészek: Anti Szabó János képzőművész, Dobesch Máté grafikusművész, F. Orosz Sára keramikusművész, Fábián Dénes Zoltán képzőművész, Hager Ritta textilművész, Incze Mózes festőművész, Kákonyi Csilla festőművész, Katona Szabó Erzsébet textilművész, Kecskés Ágnes textilművész, Kókay Krisztina textilművész, Kovács Péter képzőművész, Kun Éva keramikusművész, Orosz István grafikusművész, író, Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Polgár Rózsa kárpitművész, Prutkay Péter képzőművész, Remsey Flóra kárpitművész, Rieger Tibor szobrászművész, Szuppán Irén textilművész
den 13 juni 2014  |  kiállítás