Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr díjat alapítottak

2018. január 30-án este a Pesti Vigadóban tartják azt az első ünnepélyes díjátadót, ahol az MMA által is támogatott Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny nyertes diák-alkotójának kihirdetésén túl életműdíjakat adnak majd át olyan magyar operatőröknek, akik a két neves filmművészhez hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő munkájukkal felhívták a világ figyelmét a magyar operatőri iskolára.
A Sparks kamera és lámpakölcsönző cég, a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája megalapította a Kovács László–Zsigmond Vilmos operatőr díjat. A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította Aranyszem operatőr verseny helyét veszi át és annak hagyományait folytatja. A díjakat ­az idei évhez hasonlóan ­minden év januárban adják majd át.
A 2018-as év kiemelkedően fontos év az operatőrök számára, mert 1938-ban, 80 évvel ezelőtt Somkúti István alapította meg az operatőrök első hivatalos szervezetét, a Magyar Filmoperatőrök Társaságát. Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 2005 óta nagyon fontosnak tartotta és támogatta a diák kategória győztesét az Aranyszem operatőr versenyeken, ezért első alkalommal – rendhagyó módon – csak Diákfilm verseny kategóriában adnak át majd díjat. Így most nevezni is kizárólag a diák kategóriában lehet a stabiskola.hu oldalon 2018. január 13-áig. A nevezés ingyenes, és csak tavaly, vagyis 2017. január 1. és 2017. december 31. között készült vagy bemutatott filmek vehetnek részt a versenyben.
A díj odaítéléséről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből – aki a Bánk Bán című filmben együtt dolgozott Zsigmond Vilmossal – és Novák Emil operatőrből, a Magyar Filmakadémia elnökéből álló zsűri dönt majd. A legjobb diákfilm operatőre a díj mellé a Sparks Kft. és Zsigmond Vilmos (a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja) által felajánlott kamera csomagot és a Magyar Filmlabor szolgáltatás felajánlását is nyeri.
Az operatőr verseny támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sparks Kft.
A Kovács László–Zsigmond Vilmos magyar operatőr díjat január 30-án gálaesten adják majd át az MMA székházában, a Pesti Vigadóban.


Kovács László és Zsigmond Vilmos
den 10 januari 2018  |  zsigmond vilmos