Együttműködési megállapodást kötött az MMA és a Kínai Művészeti Akadémia

A hagyományos művészeti ágakat a modern művészettel ötvöző kortárs kínai alkotók festményeit, kalligráfiáit és pecsétvéséseit mutatja be a Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia Keletről... című április 10-én nyílt kiállítása a Pesti Vigadóban. A tárlat egyedülálló esztétikai értékeit és gondolatvilágát bemutató, a megértést rövid magyarázatokkal és katalógussal segítő kiállításhoz kapcsolódva a két akadémia április 11-én közös konferenciát rendezett Érintkezések... címmel az MMA székházában. A tanácskozás előtt szervezeteik nevében Fekete György, az MMA elnöke és Tan Ping alelnök együttműködési megállapodást írt alá Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a kínai delegáció, Jankovics Marcell, az MMA alelnöke, dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusai és a sajtó jelenlétében.
A programsorozat kultúrdiplomáciai szempontból legjelentősebb eseménye – a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – a két akadémia között létrejövő együttműködési megállapodás aláírása. E megállapodás több közös kulturális program – így kiállítások, konferenciák, koncertek – jövőbeni megrendezését helyezi kilátásba. A Magyar Művészeti Akadémia révén a kínai fél segítségével a hazai kortárs művészetek jobban jelen lehetnek Kínában, míg hamarosan a kínai kortárs képzőművészet is nagyobb tárlattal mutatkozhat be a Műcsarnokban.
A Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia (CNAA) 1951-ben alakult és nemzeti szinten integrálta a kínai művészeti kutatómunkát, oktatást és alkotást. Az akadémia a Kulturális Minisztérium vezetőinek támogatásával jelentős akadémikus díjakat hozott létre és aktívan támogatja a kulturális és művészeti karrier építését. Mindamellett, hogy szemináriumokat, kiállításokat, előadásokat, megtekintéseket és látogatásokat tart, a CNAA több mint 50 országgal hozott létre akadémikus kapcsolatot. A CNAA a EUNIC partnere a Kína–EU Kulturális Dialógusok megszervezésében és végrehajtásában.