Orosz István, Ács Margit, Hollós László

Szerelmes földrajz Ács Margittal és Orosz Istvánnal

Kettős filmbemutatót tekinthetett meg a Makovecz Szalon közönsége május 22-én. A Duna Televízión évek óta nagy sikerrel futó, Szerelmes földrajz című sorozat két epizódját mutatták be. Előbb az Ács Margitról készült Szülőföldjeim címűt, utóbb pedig az Orosz Istvánról szóló Porban húzott grádicson címűt vetítették. 
A háznagyi teendőket Juhász Judit látta el. Laudációjában hangsúlyozta: a két alkotó személyén keresztül összművészeti találkozó valósul meg, hiszen Ács Margit író, kritikus és szerkesztő, míg Orosz István grafikus és költő. A nézők pedig e két alkotó személyén keresztül nem csak műveiket, gondolataikat, de szülőföldjüket is megismerhetik, azt a tájat, ahová „haza mennek".
Ács Margit esetében ezen tájak sora Újpesttel indult, ahol a világháború után nagyszülei is és a rokonsága is élt. A remíz, honnan hajnalonként a nagyapja indította útjára a csilingelő villamosokat, a hajógyár s a Népszigeti öböl jelentik azt a filmbeli színteret, ahol élete első időszakát töltötte, hogy aztán a mozi Győrrel és a Pilissel, közelebbről Klastrompusztával folytatódjon. Előbbi a szellemi ébredés időszakát hozta el Ács Margitnak, utóbbi pedig az „alkotó menedék, hová hátizsákkal az erdőn keresztül" szokott menni. Fontos hely ez is, hiszen itt tanult meg „egyedül lenni". Ács Margit életének szerelmes földrajza a fővárosi Bakáts térrel zárul, ahol már több mint húsz éve él. „Ez a hely a szépséget adja. Élet van itt, a város közepén. Jó belőle részesülni" – mondja a film zárszavaként.
Orosz István Porban húzott grádicson című szerelmes földrajza egészen más természetű alkotás, hiszen Ács Margit életrajzával szemben egyetlen városra, Kecskemétre fókuszál. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas grafikus ugyanis élete első húsz esztendejét ebben az alföldi városban töltötte. S miközben szép sorban felkeresi gyermekkora különböző helyszíneit, benéz az egykori óvodája ablakán, vagy besétál a Czollner téri általános iskola dísztermébe, nem csak az épületek, de a „hírös város" közelmúltja is személyes barátunkká válik.
 
den 22 maj 2019  |  orosz istván ács margit juhász judit