2020. március 24. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Az olasz–magyar kulturális kapcsolatok II.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának Keddi kaleidoszkóp című pódiumbeszélgetés-sorozata 2020 tavaszán négy pódiumbeszélgetésen  az olasz–magyar kulturális kapcsolatokat járja körül. A program címe: Szálakat szőni nemzetek között – az olaszmagyar kulturális kapcsolatok jelene. Március 24-én Németh Pál pécsi szobrásszal beszélget Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja.

2020. március 19. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Béres Ilona színművésznő

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék című, ingyenes vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Fekete Ibolya portréfilmjében emlékezetes színpadi és filmszerepeit felidéző archív felvételekkel gazdagított portréban rajzolódik ki Béres Ilona nagy ívű művészeti pályája és rendkívül színes egyénisége.

2020. március 12. | 19.30 – Magyar kincsek a Muzsikás együttessel

A Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában lép fel a Concerto Budapest és a Muzsikás együttes, melynek prímása Sipos Mihály zeneművész, az MMA rendes tagja. Az esten részt vesz többek között Petrás Mária népdalénekes, az MMA rendes tagja is, a műsorban pedig elhangzik Dubrovay László zeneszerző, az MMA rendes tagja alkotása.

2020. március 6. | 19.00 – Tizenhárom almafa | bemutató

Trianoni utótörténet Wass Albert szövegei, valamint korabeli dokumentumszövegek alapján


A korabeli dokumentumok, levéltári adatok, valamint Wass Albert Tizenhárom almafa című regénye alapján írt szövegkönyv alapként szolgál egy olyan előadás színreviteléhez, melynek célja egy „nagy világrendben" állhatatosan tovább élő kis nép harcának és életre ítéltségének a bemutatása. A Nemzeti Színház bemutatója. Rendező: Vidnyánszky Attila

2020. március 5. és 6. – Hommage à Erkel | hangverseny

Szombathelyen és Zalaszentgróton mutatják be az MMA zeneszerzőinek Erkel Ferenc tiszteletére komponált zenekari műveit Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja vezényletével. A hangverseny-előadások támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2020. március 5. – április 19. – Plugor Sándor (1940–1999) emlékkiállítása

Plugor Sándor erdélyi grafikus, festő emlékkiállítása a Vigadó Galériában.

2020. március 2–3. – A művészet közege II. | konferencia

Kihívások a XXI. század elején

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete konferenciáján azt szeretnénk megvizsgálni, hogy napjainkban mely kortárs politikai, gazdasági, kulturális történések vagy változások látszanak jelentősnek, akár korszakváltónak. Látszanak-e stílusváltások, eszközváltások, témaváltások a művészetben, melyek egy új lehetséges korszak jegyeit hordozhatják magukban. Lehetséges, hogy száz év múlva más lesz az értékelés, de az, hogy mi történik velünk, művészetünkkel és mai időnkkel, az is befolyásolja, hogy milyen kísérletet teszünk mindennek elgondolására.

2020. február 26. | 17.00 – Eszik Alajos alkotói tárlatveztése

Eszik Alajos grafikusművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben. Az 1953-ban született művész „Lelkendezések és siránkozások" címmel áttekintést ad munkásságáról. Hiszen a teremtett világon csak lelkendezni, azon pedig, hogy mit művelünk ezzel a világgal és ebben a világban, nos, azon csak siránkozni lehet.

2020. február 25. | 18.00 – Papírok–rácsok–akkád | Major Kamill kiállítása

Akik a 60-as, 70-es, 80-as években elhagyták az országot, és sikeres képzőművész pályát tudnak magukénak Nyugaton – függetlenül attól, hogy részben vagy egészben magyar képzőművészeti oktatásban részesültek – mégis szinte kimaradnak a magyar képzőművészeti kánonból. Számos kiemelkedő alkotónál, így Major Kamillnál is fennáll ez az anomália, amin a Műcsarnok most nyíló kiállítása szeretne változtatni.

2020. február 25. | 17.00 – Gábor Felícia Csángó vagyok című prózaestje

Az Írók Alapítványa Gábor Felícia: Csángó vagyok című prózaestjét rendezi meg a Magyar Művészeti Akadémia Irodaháza (1062 Budapest, Andrássy út 101.) előadótermében 2020. február 25-én, kedden 17.00 órától. Köszöntőt mond: Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA rendes tagja. Közreműködik: Iancu Laura József Attila-díjas költő, az MMA rendes tagja és Bucsi-Szabó Kinga népdalénekes.

2020. február 24. | 19.00 – Herpay Ágnes és Huszics Ibolya – Fagottal magyarul IV.

A pécsi kamarazenei hangverseny dr. hab. Herpay Ágnes, az MMA köztestületi tagja szólóestje, melyet Kaposváron és Kolozsváron az EMKE (Erdélyi Magyarok Kulturális Egyesülete) Györkös Mányi Albert-emlékházában is megismételnek. A műsorban mások mellett elhangzik Kovács Zoltán és Reményi Attila zeneszerző, az MMA rendes tagjainak műve is.

2020. február 22. és 23. | 16.00 – Pastorale családi hangversenysorozat | Mesternő és tanítványa

Családi előadás-sorozat a Pesti Vigadó dísztermében, a Zuglói Filharmónia és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében. Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke zenetörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozat vezetője. Az előadásokon közreműködik többek között Dobozy Borbála csembalóművész, az MMA rendes tagja.

2020. február 18. | 18.00 – Ég és föld között III | Varga Márta csillagász: A Nap

Kezdetét veszi a Makovecz Központ és Archívum által immár harmadjára megszervezett előadássorozat a Makovecz Házban. A júniusig havonta megrendezett Ég és Föld között című program házigazdája Makovecz Anna. Az előadásokban a kozmoszból közelednek a kiskert felé, érintve a tájat, az embert. Az építész, Makovecz Imre számára ez evidencia volt, amiben az ember mint összekötő kapocs létezik, ez a tudat, hogy élő kapcsolatunk van az éggel, megmutatkozik épületeiben és írásaiban is. Ezt a világlátást tartjuk ébren ennek a sorozatnak az erejével. Az est első vendége Varga Márta csillagász, akivel a Napról beszélget Makovecz Anna. Márciusban Mezei Mihály tart előadást Agrárkultúra a jövőért címmel, áprilisban Herczeg Ágnes tájépítész a meghívott előadó. A belépés ingyenes, de előzetes e-mailes vagy telefonos regisztrációhoz kötött.

2020. február 18. | 18.00 – Konok és… – Konok Tamás születésnapi kiállítása

A 90 éves Konok Tamás festőművész, a nemzet művésze születésnapi kiállításán idézik meg életútjának fontos korszakait és társait a budapesti Evangélikus Múzeumban.

2020. február 17. | 18.00 – Istengyermekség | Jókai Anna pályája és emlékezete

Az Írók Alapítványa és a Polgárok Háza Istengyermekség Jókai Anna pályája és emlékezete címmel próza- és versszínházi előadást rendez 2020. február 17-én, hétfőn 18.00 órától a Polgárok Házában (1089 Budapest, Visi Imre u. 6.). Az estet megnyitja Mezey Katalin író, kiadóvezető, az MMA rendes tagja. Közreműködik Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész és Antal Gábor zongoraművész. Az est szerkesztője: Tallián Mariann.

2020. február 15. 19.30 – Anne Frank naplója / A képfaragó – bemutató a Budapesti Operettszínházban

A két előadásból álló est, az Anne Frank naplója / A képfaragó február 15-én debütál a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában. Anne Frank története minden bizonnyal sokak meghatározó olvasmányélménye. A többféle feldolgozást is megélt alapművet most Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában ismerhetik meg az Operettszínház nézői. A darabot Rátóti Zoltán rendezte, a címszerepben Süle Dalmát láthatjuk. A karmester Pfeiffer Gyula.
A képfaragó című darab a nemzet művésze, Dubrovay László zeneszerző egyfelvonásos táncjátéka, melyet Gáli József írása inspirált. A darab rendező-koreográfusa Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője.

2020. február 13. | 16.00 – Így filmeztünk 2 – Válogatás fél évszázad magyar filmtörténeti interjúiból | könyvbemutató

Alig több mint egy évvel ezelőtt látott nyomdai napvilágot Szekfü András filmtörténész Így filmeztünk című kötete az MMA Kiadónál, amely fél évszázad hazai filmtörténeti interjúiból közöl válogatást. A könyv a magyar film 1945 és '60 közötti mozgalmas időszakát a korszak alkotóival és politikai vezetőivel készült eredeti interjúk segítségével idézi fel. Szekfü András nagysikerű könyvének második kötete sok tekintetben hoz újdonságokat a 2018-ban megjelent interjúkötethez képest. Nemcsak a filmtörténeti időben lép előre az elsőhöz képest, hanem megváltozik a fókusza is: egyrészt a (kultúr)politika mellett több szó esik benne a filmekről, a filmek stílusáról, a forgatás módszertani kérdéseiről; másrészt a felülről, adminisztratív eszközökkel irányított folyamatok leírásáról a hangsúly áthelyeződik azok belső dinamikájára, önmozgására. A magyar filmtörténet olyan páratlan hatású művészei elevenednek meg e könyv lapjain, mint Szabó István, Sára Sándor és Kósa Ferenc – hogy a teljes névsort ne idézzük. A könyvbemutató helyszíne: FilmesHáz (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 31/K).

2020. február 13. – március 22. – Lelkendezések és siránkozások | Eszik Alajos kiállítása

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem nyugalmazott docense válogatott anyaggal mutatkozik be a Vigadó Galéria földszinti és alagsori termeiben. Az 1953-ban született művész „Lelkendezések és siránkozások" címmel áttekintést ad munkásságáról.
„Hiszen a teremtett világon csak lelkendezni, azon pedig, hogy mit művelünk ezzel a világgal és ebben a világban, nos azon csak siránkozni lehet."
Kurátor: Sturcz János művészettörténész, az MMA levelező tagja

2020. február 12. | 17.00 – A vizuális művészetek és a jog | könyvbemutató

A Médiatudományi Könyvtár 37. kötete A vizuális művészetek és a jog – 1. A képzőművészet szabályozása címmel jelent meg, Kiss Zoltán Károly és Kiss Dóra Bernadett tollából, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Médiatudományi Intézete jóvoltából. A munka a művészet jogi szempontú megközelítését adja, a vizsgálat és az elemzés az egyes jogterületek (polgári jog, szerzői jog, kulturális jog, örökségvédelem, büntető jog, médiajog, iparjogvédelem) mentén halad.
A kiadványt dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára mutatja be az MMA irodaházában.

// ]]>