Átadták a Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Okleveleit

Művészetoktatói elismeréseket adott át 2023. december 4-én a Magyar Művészeti Akadémia. A köztestület 2016 óta adományoz Elismerő Oklevelet a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, művésztanárok, művészetpedagógiai kutatók, közösségek, intézmények részére; az elismerésből évente legfeljebb öt adományozható, mellyel bruttó 500 ezer forint pénzjutalom jár. Az elismerések adományozásáról az MMA Oktatási, Képzési, Tudományos Bizottsága véleményének előzetes megismerését követően az elnökség dönt. Az MMA Elismerő Oklevelét 2023-ban Prof. Dr. Kárpáti Andrea, Papp Kornélia, Mercs István, Szombauer István és a kultúrAktív egyesület kapta. A díjakat Turi Attila, az MMA elnöke és Balázs Mihály, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke adták át az elnökség és a bizottság tagjai jelenlétében.
06.12.2023.

Példaképek

Átadták az idei Prima Primissima díjakat
 
A 2023-as Prima Primissima díjakat és a Közönségdíjat december 1-jén este a Müpában adták át ünnepélyes keretek közt, a díjazottak névsorában az MMA több tagja idén is megtalálható. Magyar építészet kategóriában Prima Primissima lett Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár, az MMA rendes tagja; Magyar képző- és iparművészet kategóriában Lukácsi László üvegszobrászművész, az MMA rendes tagja; Magyar irodalom kategóriában Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő. Magyar zeneművészet kategóriában Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, az MMA rendes tagja vehette át a díjat. Juhász Zoltán népzenész és Füzesi Magda költő, író pedig Prima-díjas lett.

04.12.2023.

Az ember addig ember, amíg emlékszik

Szarvas Péter tervezési folyamatról, örökségvédelemről és túlélésről
 
Édesanyja zenei pályát képzelt el számára; zongorázni tanult, de küzdött a kottával. Ma már nem szokott hangszerhez ülni. Felmenői között volt festőművész nagymama, ruszin drámákat író ükapa, muzeális tárgyakat faragó dédapa is. A családjából többen tanítottak, vagy görögkatolikus papként közösséget vezettek. Szarvas Péter építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező tagja máshogyan szolgálja szülővárosa, Ungvár lakóit. 

04.12.2023.

„A jókedv kulturális erőforrás!"

Bemutatjuk a Pesti Vigadó új vezetőjét, Nagy Zsombort

A mai napon, 2023. december 1-jén foglalta el hivatalát Nagy Zsombor, a Magyar Művészeti Akadémia székházának, a Pesti Vigadónak új ügyvezetője. Vele, és az MMA elnökségében a Vigadóért elsősorban felelő Rátóti Zoltán alelnökkel a székház aulájában beszélgettünk jelenről és jövőről.

01.12.2023.

Bemutatták Orosz István Apakönyv című kötetét

„Ha írni kezdek, amit írok, az elkezdi keresni a saját útját, és más sül ki a végén"

Immár kilencedik éve tart az MMA Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirat-est sorozata, amelynek legutóbbi alkalmán, november 27-én, hétfőn délután Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező és író, a nemzet művésze új kötetét, az Apakönyvet mutatták be.

01.12.2023.
Prva Poslednja
// ]]>