Hangszerművészet a Kárpát-medencében

virtuális hangszerkiállítás zenei vonatkozású ipar- és képzőművészeti alkotásokkal, portréfilmek hangszerész mesterekről a Magyar Hangszermíves Céh rendezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával

A virtuális programban 12 dokumentumfilm (mesterek portréi, műhelyek és hangszerek bemutatásai) és 8 internetes fotókiállítás (fotómontázsok zenei aláfestéssel és szöveges ismertetőkkel a kiállításra szánt hangszerekről és képzőművészeti alkotásokról) kerülnek publikálásra 2020. november 30-ától heti rendszerességgel a Magyar Hangszermíves Céh YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán, valamint a Magyar Művészeti Akadémia honlapján és közösségi oldalain, továbbá a résztvevő szakmai szervezetek online felületein.
30.11.2020.

70 éves a MÁNE – „A Magyar Állami Népi Együttes alapküldetése, feladatai és céljai hetven éve nem változtak"

„Vallom, hogy a színpadi néptánc létezése egy nemzet számára nemcsak művészet, hanem identitásforrás is." Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja az évfordulós rendezvényekről, és persze személyes művészi hitvallásáról is mesélt. (Kurucz Éva interjúja)

01.09.2021.

Szent Korona-kilátót és Fekete György-emlékoszlopot avattak Kisgyőrben

2021. augusztus 28-án ünnepélyes keretek között adták át a Szent Korona-kilátót és professor emeritus Fekete György emlékoszlopát Kisgyőrben. A rendezvényen köszöntőt mondott Kékedi László polgármester és Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke. A kilátót és a hozzá tartozó beruházásokat Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő, az emlékoszlopot Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át.

30.08.2021.

Tápláló gyökér

Galánfi András fafaragó, népművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja munkáiból nyílt rendhagyó szabadtéri tárlat Hajdúszoboszlón, a fürdő előtti sétányon. A Kossuth-díjas hajdúszoboszlói népművész, népi iparművész, tanár, előadóművész, Hajdúszoboszló díszpolgára életútját Czeglédi Gyula polgármester méltatta a tárlatmegnyitón. A Tápláló gyökér című kiállítás az általa vezetett létavértesi alkotótábor ideje alatt, 2021. augusztus 21. és 26. között tekinthető meg.

24.08.2021.

Halmos Béla népzenész, népzenekutató 75 éves lenne

Halmos Béla Széchenyi-díjas előadóművész, népzenekutató, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója és első prímása, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja hetvenöt éve, 1946. június 4-én született Szombathelyen. Sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért dolgozott, 2013 nyarán bekövetkezett váratlan haláláig. Halmos Bélára az MTVA Sajtóarchívumának portréja segítségével emlékezünk.

04.06.2021.

„A népzene is mindig a hagyományt fenntartó közösség szolgálatában állt"

Interjú Eredics Gáborral

„A zenész számára is a gyakorlás egy szokásos »home office« tevékenység" – meséli Eredics Gábor, népzenész, zenetanár, a Kossuth-díjas Vujicsics együttes alapítója, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, akit a kulturális élet újraindulásáról, és Bartók Béla szellemi örökségéről is kérdeztünk. (Kurucz Éva interjúja)

01.06.2021.
Poslednja