Fekete Vince Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Átadták a Balassi Bálint-emlékkardokat

A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed Al-Naggar egyiptomi arab műfordító vehetett át február 14-én, Bálint-napon Budapesten.
15.02.2024.

Ismét lehet pályázni az MMA hároméves ösztöndíjára

Hetedik alkalommal lehet jelentkezni a programba

Április 2-ig lehet pályázni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hároméves ösztöndíj­programjára, amelynek szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). 

28.02.2024.

Elhunyt Czakó Gábor

Hosszantartó, súlyos betegség után életének 82. évében ma hajnalban elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Czakó Gábor életművének műfaji sokszínűségét tekintve olyan alkotói pályaképet láthatunk, amelyben a tartalom és a forma egymásra találtságát magas fokon határozta meg az üzenetérték. Czakó Gábort a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.


Czakó Gábor temetése 2024. március 11-én, hétfőn 11 órakor lesz a
Békásmegyer-Ófaluban, a Tamás utcai urnatemetőben.

21.02.2024.

A test és a tudat folyamatos párbeszéde

Bemutatták Oravecz Imre Alkonynapló című könyvét
 
Széles közönség előtt mutatták be február 15-én a 81 éves Oravecz Imre Alkonynapló című könyvét a Magvető Caféban. A Kossuth-díjas költő új kötete a 2018 és 2023 között írt naplóbejegyzéseit tartalmazza, amelyek az időskor mindennapjait örökítik meg.

15.02.2024.

Kihirdették a Palóc Társaság tanulmány és szépíró pályázatának eredményét

„Magyarnak születtem, magyar is maradok"
 
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére idén 28. alkalommal hirdette meg a Palóc Társaság tanulmány- és szépírói pályázatát. A január 27-én a Klebelsberg Kastélyban rendezett díjátadó esemény védnöke Kókay Krisztina, Ferenczy Noémi díjas textilművész, az MMA rendes tagja volt, aki a kategóriák első helyezettjei részére névre szóló, dedikált alkotásait adta át.

08.02.2024.

Az építészet poézise és a versek építőkövei

Kiss Annát és Ferencz Istvánt köszöntötték születésnapjuk alkalmából
 
Az építészet poézise és a versek építőkövei címmel megrendezett esten Ferencz István építészt nyolcvanadik, Kiss Anna költőt nyolcvanötödik születésnapja alkalmából köszöntötték január 31-én a Makovecz Imre utcai akadémiai szalonban. A Magyar Művészeti Akadémia két rendes tagja (mind a ketten a nemzet művészei) tiszteletére rendezett ünnepségen számos akadémikus mellett részt vett Turi Attila elnök, Richly Gábor főtitkár és Kucsera Tamás Gergely, a köztestület első főtitkára is.

05.02.2024.
Poslednja