Kiosztották a MOST FESZT 2019 díjait

Befejeződött az immáron ötödik alkalommal a tatabányai Jászai Mari Színházban megrendezett és az MMA Színházművészeti Tagozata által is támogatott MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál, vagyis a MOST FESZT 2019. A március 20. és 24. között zajló fesztivál öt napja alatt tíz előadást (négy monodrámát és hat stúdiószínházi produkciót) láthatott a közönség, a Cím nélkül hajlék-kaland-játék versenyen kívüli előadásként szerepelt. A Magyar Művészeti Akadémia különdíját a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház által színre vitt Apró kozmikus félreértés című mágikus valóság kapta, ami Forgách András 12 nő voltam című műve nyomán készült Csábi Anna rendezésében.

Az Alaine – Ideje a meghalásnak című bábos produkció lett a legjobb monodráma-előadás az idei MOST FESZT-en, a Szkéné Woyzeck előadása két díjat is bezsebelt. A közönségzsűri díját Martinkovics Máté kapta.

A szakmai zsűri díjai alapján a legjobb monodráma előadás díját a KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című, felnőtteknek szóló bábelőadása kapta. A Polcz Alaine szövegeiből készült előadást Markó-Valentyik Anna szerkesztette és adja elő, Ladányi Andrea rendezésében. A legjobb stúdiószínházi előadás a Szkéné Georg Büchner Woyzeck című művéből készült, Staféta-nyertes előadása, melynek szövegkönyve Thurzó Gábor és Halasi Zoltán fordításának, valamint Peer Krisztián szövegének felhasználásával készült, rendezője Hegymegi Máté volt. A szakmai zsűri mellett közönségzsűri is részt vett a fesztiválelőadások díjainak odaítélésében. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik tíz előadásos, azaz a MOST FESZT 2019 valamennyi előadását tartalmazó bérletet vásároltak. A három tagból álló közönségzsűri különdíját Martinkovics Máté Az egérlyukból című monodrámában nyújtott alakításáért, karakterformáló erejéért, hiteles és természetes szerepformálásáért, dramaturgiai munkájáért kapta. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadását Zsámbéki Gábor rendezte.