2020. február 12. | 17.00 – A vizuális művészetek és a jog | könyvbemutató

Megjelent a Médiatudományi Könyvtár 37. kötete A vizuális művészetek és a jog – 1. A képzőművészet szabályozása címmel, Kiss Zoltán Károly és Kiss Dóra Bernadett tollából.

A művészet jogi szempontú megközelítése, vagy másképpen a művészet és a jog érintkezési pontjainak kijelölése több tudományterület irányából és különböző kutatási módszerekkel lehetséges. Az egyik – dogmatikai oldalról is megkerülhetetlen – vizsgálati perspektíva a művészeti élet szabadságának kérdésköre, amely kijelöli az állam tevőleges magatartását (aktív szerepvállalásának szükségességét) és tartózkodását a beavatkozástól egyfelől, valamint a művészi szabadság (pontosabban a véleménynyilvánítás szabadságának) határait másfelől.
A szerzők – több lépcsőben – tisztázzák a művészet fogalmát: az első lépés a művészet általános definiálása, a második lépés a művészet behatárolása, végül a jogszabályok által használt művészet-fogalmak számbavétele – ez utóbbi nélkül nem lenne minden esetben érthető és nem végezhető el a vizuális művészetek és a hozzájuk kapcsolódó jogágak, jogterületek átfogó elemzése.
A vizsgálat és az elemzés az egyes jogterületek (polgári jog, szerzői jog, kulturális jog, örökségvédelem, büntető jog, médiajog, iparjogvédelem) mentén halad, és csak érintőlegesen tesz művészetelméleti vagy művészettörténeti kitekintést.

A könyvbemutatót a kiadó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Médiatudományi Intézete és a Magyar Művészeti Akadémia közösen tartja, a könyvet dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára mutatja be és ajánlja az érdeklődőknek.

Helyszín: a Magyar Művészeti Akadémia irodaházának rendezvényterme
Budapest, VI. kerület, Andrássy út 101. (bejárat a Bajza utca felől)


A kötet ezen a linken keresztül ingyenesen hozzáférhető és letölthető.
Календар
// ]]>