2019. november 27. | 18.00 – Egy asszony két vétkecskéje | Kóka Rozália előadóestje

Kóka Rozália népművész, előadóművész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagjának előadóestje a Pesti Vigadóban – koncert és kamarakiállítás, bukovinai székely, gyimesi és moldvai népi szerelmes történetek. Kóka Rozália bukovinai székely, gyimesi és moldvai csángó népi szerelmes történetekből szerkesztett műsorában a szerelem „arcait" vonultatja fel a fergetegesen vidámtól a tragikusig.

2019. november 26. | 15.00 – Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 | kiadványbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Magyar Katolikus Rádió Zrt. Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című hangoskönyvének bemutatója és az ehhez kapcsolódó szakmai beszélgetés. Helyszín: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Áldásy-palotájának kandallós díszterme (1013 Budapest, Krisztina krt. 57. I. emelet).

2019. november 25. | 17.00 – Győri Balett 40 | könyvbemutató

Az immáron 40 éves Győri Balett történetét és szellemiségét mutatja be az MMA Kiadó reprezentatív jubileumi kiadványa Major Rita tánctörténész nagyívű tanulmányán, illetve a társulat elmúlt négy évtizedének legfontosabb szereplőit megszólaltató huszonnyolc interjún keresztül, rendkívül gazdag fotóanyaggal illusztrálva. A Magyar Művészeti Akadémia az MMA Kiadó gondozásában megjelenő Győri Balett 40 című album ünnepélyes bemutatását székházában, a Pesti Vigadó Déli termében tartja.

2019. november 25. | 9.30 – Nemzedékről nemzedékre – konferencia és népzenei koncert

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata Kobzos Kiss Tamás (1950–2015) előadóművész, zenetanár, az MMA néhai tagja által kezdeményezett „Nemzedékről nemzedékre" című konferenciasorozatának 2019. évi rendezvénye a Pesti Vigadóban. A konferenciát követően népzenei koncert várja az érdeklődőket.

2019. november 20. | 11.00 – A 30 éves Kós Károly Egyesülés ünnepi konferenciája

A 30 éves Kós Károly Egyesülés ünnepi konferenciája, amit a Héttorony Fesztivál záró gálaelőadása követ 19.00 órától a Hagyományok Házában. A fesztivál támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. A csatolt meghívó tartalmazza a Héttorony Fesztiválhoz kapcsolódó további kiállítások és események listáját.

2019. november 19. | 16.00 – Cseke Péter – Benedek Anna: Pomogáts Béla | Egy irodalomtörténész portréja – könyvbemutató

Az MMA Kiadó új könyvvel köszönti a 85 éves Pomogáts Bélát. A kötetet a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatják be, az eseményen részt vesz többek között Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, az MMA rendes tagja; Szörényi László irodalomtörténész, az MMA levelező tagja és Bertha Zoltán irodalomtörténész, az MMA levelező tagja.

2019. november 18. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Katona Katalin ötvösművész

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Katona Katalin ötvösművészről, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. november 16. | 19.00 – „Minden forrásom Belőled fakad" – Zenei és lelki készület a 2020. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt

Horváth Márton Levente orgonaművész, zeneszerző (az MMA 2015/2016. évi ösztöndíjasa) és Csereklyei Andrea énekművész (az MMA 2014/2015. évi ösztöndíjasa) hangversenye a Felsővízivárosi Szent Anna-plébániatemplomban az MMA Zeneművészeti Tagozat szervezésében.

2019. november 14. | 17:30 – Építészklub – Bodonyi Csaba és Viszlai József

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit a Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A novemberi Építészklub építészpárosa Bodonyi Csaba, az MMA rendes tagja, aki Házak, települések tegnap és ma (képregény) címmel tart előadást, valamint Viszlai József, az MMA köztestületi tagja, aki HÁZAK – DILEMMÁK GONDOLATOK címmel osztja meg építészeti gondolatait. Az előadások után (és alatt) várják a szakmai, baráti hozzászólásokat, továbbá lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre.

2019. november 12. – Török–magyar művészeti és tudományos nap

Mi, magyarok nemcsak a Nyugat keleti határa vagyunk, hanem egy sajátos keleti múlttal bíró nép is. A Török–magyar művészeti és tudományos nap arra a területre koncentrál, ahol a legvilágosabb keleti hatások jelentkeztek kultúránkban; ez pedig a törökség és ezen belül is a népzenei hatások. A konferencia szervezője az MMA Művészetelméleti Tagozata (Sipos János vezetésével), az esti koncert a Gül Baba Örökségvédő Alapítvány együttműkődésével valósul meg.

2019. november 10. | 15.00 – Szindbád, Bon voyage! – Gyulai Líviusz mozgó- és állóképei az Urániában

Gyulai Líviusz, a Kossuth-díjas grafikusművész és animációsfilm-rendező, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lesz az Uránia vendége, aki összetéveszthetetlen kézjegyével, rajzainak utánozhatatlan humorával hat évtizede meghatározó mestere a magyar képkultúrának. A rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jön létre. Helyszín: Díszterem és kávézó

2019. november 9. | 17.00 – Hauser Beáta kiállítása Magyarkanizsán

Hauser Beáta, az MMA rendes tagjának kiállítása 2019. november 9-én 17 órakor nyílik a Dobó Tihamér Képtárban Magyarkanizsán. A kiállítás válogatást mutat be a művész falkárpitjaiból és grafikáiból. A Regionális Kreatív Műhely szervezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló kiállítást Bicskei Zoltán nyitja meg.

2019. november 8. | 19.00 – Napom, napom, fényes napom… – nemezművészeti kiállítás

A Héttorony Fesztivál keretén belül rendezik meg a tárlatot a FONÓ Budai Zeneházban, amit Tarján Gábor néprajzkutató nyit meg.

2019. november 5. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Művészet a vásznon – Petrovics Eszter

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp című programsorozatának következő estjén Petrovics Eszter televíziórendezővel dr. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, a Művészetelméleti Tagozat vezetője beszélget az MMA Andrássy úti irodaházában.

2019. november 4. | 18.00 – Mozi a Vigadóban | Akadémikusportrék – Kunkovács László

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Kunkovács László fotóművész, néprajzkutatóról, a nemzet művészéről, az MMA rendes tagjáról készült, „Rövid utazás Kunkovács Lászlóval" című portréfilmet – Bicskei Zoltán filmrendező, az MMA rendes tagja alkotását – lehet megtekinteni. Szervező: a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata.

2019. november 2. | 18.00 – Gombár Judit-emlékkiállítás

A 40 éves jubileumát ünneplő Győri Balett rendezvényeként a Győri Nemzeti Színház előcsarnokában nyílik kiállítás Gombár Judit, a Győri Balett alapító, örökös tagjának jelmez- és látványterveiből. Az emlékkiállítás a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Petőfi Irodalmi Múzeummal és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel közösen valósul meg. A november 10-éig látható tárlaton új színháztörténeti kutatási anyagokat is láthatóvá tesznek (a Béjart Balettnek készült látványtervek, a Győri Balettnek készült térjelmezek), valamint egy kapcsolódó kötetet is bemutnak Gombár Judit munkásságáról. Kurátor: Turnai Tímea színháztörténész (PIM-OSZMI). A kiállítást Tordai Hajnal jelmeztervező, az MMA rendes tagja nyitja meg.

2019. október 30. | 19.00 – Vujicsics 45 – Apáról fiúra

A Vujicsics, a Söndörgő és a ViGaD együttes tagjainak közös koncertje

Az Eredics Gábor vezetésével működő Vujicsics Együttes idén 45 éves, a hozzájuk rokoni szálakkal kötődő Söndörgő a 25. évfordulójára készül, a harmadik generációt képviselő ViGaD zenekar pedig 5 esztendős. E ritka együttállás adja az „alapítóatyákat" ünneplő koncert egyediségét.

2019. október 30. | 17.00 – Albert Gábor-emlékest

Idén lenne 90 éves Albert Gábor író, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság és a Magyar Írószövetség rendezvényén rá emlékeznek.

2019. október 29. | 16.00 – Zelnik József: Az idegen megváltása | könyvbemutató

Az MMA Kiadó könyvbemutatója a Pesti Vigadóban. Zelnik József izgalmas, szellemi útkereső esszéi olvasmányos, a kutatók és mindennapi érdeklődők számára alkotott áttekintések a teológia, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet és a művelődéstörténet határmezsgyéjén.

2019. október 28. | 18.00 – Lugossy László 80

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata 2019. október 28-án, hétfőn filmvetítéssel és beszélgetéssel köszönti Lugossy László Balázs Béla-díjas filmrendezőt, az MMA rendes tagját 80. születésnapja alkalmából.

// ]]>