Üzenet

A Magyar Művészeti Akadémia képzőművész köztestületi tagjainak kiállítása

A Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus köztestületi tagjai közül mintegy nyolcvan képzőművész alkotó munkája látható a Pesti Vigadó V. és VI. emeleti három termében 2022. augusztus 28-ig. A kiállítás címe és hívó szava: Üzenet, hiszen minden művészi alkotás mondanivalója üzenet, az általában láthatatlannak valamilyen láthatóval történő reprezentálása. Az MMA Képzőművészeti Tagozata által rendezett kiállítás – melyhez katalógus is készült – kurátorai Sárkány Győző grafikusművész, az MMA közgyűlési képviselője és dr. Nátyi Róbert művészettörténész, akik a folyamatosan bővülő MMA köztestületi tagság művészi útjainak ezernyi lehetőségét akarják megmutatni e sokszínű válogatással.
28.05.2022.

Leleplezték Erdély első egész alakos Kós Károly-szobrát

Egész alakos bronzszobrot állítottak Kolozsváron Kós Károly építésznek, grafikusnak, írónak és közösségszervezőnek az általa tervezett felsővárosi Kakasos templom előtt: Farkas Ádám, a nemzet művésze címmel kitüntetett szobrászművész, az MMA elnökségi tagja alkotását a trianoni gyásznap előestéjén, június 3-án leplezték le. Az erdélyi polihisztort a szobor ülő testhelyzetben ábrázolja: Kós Károly saját faragású karosszékében ül, egyik kezében az emblematikus kolozsvári templom alaprajzának tekercsét tartja, másik kezével felfele, a templomtoronyra mutat. Farkas Ádám alkotása egyszerre tisztelgés a transzilvanizmus atyjának emléke, illetve a Trianon utáni folyamatos építkezés örök érvényűségét hirdető Kós Károly-i felszólítás előtt.

07.06.2022.

Elhunyt Prutkay Péter képzőművész

Hosszan tartó betegség után, 75 éves korában elhunyt Prutkay Péter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Autodidakta művészként lett a sokszorosított grafika egyik legkiválóbb mestere, jellegzetes dobozképeivel pedig a korra s a történelemre reflektáló olyan művész, aki egyben "politikus" alkat is, akinek társadalmi és morális érzékenysége az árral szembeni úszásnak a megélt tapasztalatából eredt. Prutkay Pétert a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. | A gyászjelentés itt olvasható.

06.06.2022.

Ösztöndíjasok kiállításai

Május 8-ig látogatható a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítótermeiben Departure, valamint Stimulus címmel az a két művészeti „testvérkiállítás", ahol az MMA korábbi ösztöndíjasainak, képzőművészek és iparművészek alkotásai tekinthetők meg. A tárlatok hagyományt kívánnak teremteni azzal, hogy a Magyar Művészeti Akadémia – a hazai művészeti életbe egyre jobban beágyazodó – ösztöndíjprogramjának végzős mentoráltjainak nyújt lehetőséget, hogy számot adjanak hároméves művészeti tevékenységükről és a közvélemény előtt is felmutassák annak „gyümölcseit". A kiállítások vegyes és izgalmas képet mutatnak, ez egyben azt is jelenti, hogy az alkotások, festmények, installációk, szobrok, illetve design tárgyak között nézelődve minden látogató találhat olyan művet, amely megszólítja.

27.04.2022.

Somogyi Győző hősei

Somogyi Győző festő- és grafikusművész, akadémikus, a nemzet művésze Magyar hősök arcképcsarnoka című nagyszabású képzőművészeti kiállítása nyílt meg március 8-án, és négy hónapon keresztül, július 31-ig látható a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban, ahol jeles magyar személyiségek portréit mutatja be a Székely Nemzeti Múzeum. A történelmi arcképcsarnok száz magyar hadtörténeti személy portréjának gyűjteménye, amely Attila hun királytól Maléter Pál ezredesig azon hősöknek kíván emléket állítani, akik történelmünk során a hazát védelmezték. A tárlat kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója, támogatója többek között a Magyar Művészeti Akadémia. 

12.04.2022.

Somogyi Győző művei Varsóban

Az idén nyolcvan esztendős Somogyi Győző alkotásaiból nyílt kiállítás Varsóban március 31-én a Királyi Łazienki Múzeumban. A június végéig látható tárlat mintegy félszáz festmény, egyedi és sokszorosított grafika, valamint számos illusztrált könyv és alkalmi nyomtatvány segítségével igyekszik felvázolni az MMA rendes tagja, a nemzet művésze munkásságát a hadtörténeti tárgyú ábrázolásoktól a tájképeken és csendéleteken át a portrékig.

01.04.2022.
Последњи