Harmadszor adják át a Kovács László–Zsigmond Vilmos operatőrdíjakat

A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen idén harmadik alkalommal rendezi meg a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt. Február 7-én, pénteken este 18 órakor a Pesti Vigadó dísztermében tartják a díjátadó eseményt, amelynek fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia. Az életműdíjat idén Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András, a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművéért Hajdú Miklós fővilágosító kapja. Ez évben először Kameraman díjat is kiadnak, ezt Bille Lászlónak ítélték, a szintén most debütáló Fénymegadó díjat pedig Kovács László veheti majd át. A Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett négy kategóriában – játék-, tévé-, dokumentum- és kisjátékfilm – osztanak ki elismeréseket. Február 6-án az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO tizenegy tagú vezetőségének részvételével nemzetközi szakmai program is kapcsolódik a rendezvényhez.
A III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadóját az IMAGO 11 tagú vezetőségének részvételével tartják az MMA székházában. A Lajos Tamás producer-operatőrből, Nagy András és Balázs István Balázs operatőrökből álló zsűri döntött arról, hogy kik kapják a díjakat, illetve, hogy a diák kategóriában ki érdemli ki a 60 ezer dollár értékű Sparks Kft. Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatását.
A február 7-i eseményen életműdíjban részesül Máthé Tibor Kossuth-díjas operatőr egyetemi tanár, az Európai Filmakadémia tagja, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja; ő fényképezte többek között Enyedi Ildikó Az én XX. századom, a Bűvös vadász és a Simon mágus című filmjeit, valamint Szász János Ópium Egy elmebeteg nő naplója és Witman fiúk című filmjeit. Jancsó Nyika Balázs Béla-díjas operatőr legismertebb munkái között van körülbelül 50 nemzetközi operafilm, Mészáros Márta több alkotása, valamint Jancsó Miklós A hajnal és az Oda az igazság című filmjei. Szalai András Balázs Béla-díjas egyetemi tanár pedig többek között a Johann Sebastian Bach című tévésorozat fényképezésével vált ismertté, ő fényképezte a Hatásvadászok, Képvadászok című játékfilmeket is.
A Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművéért Hajdú Miklós fővilágosító kapja, aki többek között a Ripacsok, a Szabadíts meg a gonosztól és az Ópium Egy elmebeteg nő naplója című filmeken is dolgozott.
Idén először Kameraman díjat is kiadnak, melyet Bille Lászlónak ítéltek, aki olyan filmeken dolgozott, mint a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminátor: Sötét végzet. A Káel Csaba rendezésében készült Bánk bán című filmben Zsigmond Vilmos operatőr kameramanja volt.
A szintén idén létrehozott Fénymegadó díjat Kovács László veheti majd át, aki több kiemelkedő film fénymegadója volt, és
Koltai Lajos operatőr mellett dolgozott Szabó István február végén mozikba kerülő új filmjén, a Zárójelentésen. Kovács László részt vesz a magyar film megújításában, megmentésében, legutóbb a Fehérlófia restaurálásán dolgozott.
Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társaságának elnökségi tagja az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált két éve nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács LászlóZsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. Zsigmond Vilmos, a világhírnévre is szert tett operatőr a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja, míg Kovács László operatőri munkásságát az MMA "postumus honoris causa" címmel ismerte el.
A Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyt a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája a Zsigmond Vilmos-hagyatékot kezelő Sparks Kft.-vel közösen szervezi, a rendezvény fő támogatói – ahogy az elmúlt két évben is a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.


Február 6-án az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO 11 tagú vezetőségének részvételével rendezik meg az idei első, magyar filmes szakmai rendezvényt. Az eseményen – amelynek a Magyar Művészeti Akadémia irodaháza ad otthont – jelen lesz Paul Rene Roestad, az IMAGO elnöke, Nigel Walters, az IMAGO tiszteletbeli tagja, volt elnöke, valamint Predrag Bambic, Zora Bachmann, Kurt Brazda, Rolf Coulanges, Jonida Laci, Alex Lindén, Mercedes Eschere, Lars Petterson és Roger Simonsz. Ezen az eseményen jelentik majd be hivatalosan, hogy Vagyóczky Tibor operatőrt – aki 2001–2003 között az IMAGO elnöke volt –, a szervezet első magyar tiszteletbeli tagjává választja. A szakmai eseményen megvitatják az operatőrök munkakörülményeit, jogait, szerződési feltételeit, valamint szó lesz a hazai és európai operatőrképzés lehetőségeiről is.