Átadták a felújított Walter Rózsi-villát

A Walter Rózsi-villa felújításával a magyar építészet és műemlékvédelem története a területet régóta megillető alkalmas kiállítóteret kap – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március 29-én a Bajza utcai épület ünnepélyes átadásán. A projekt a Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) végleges elhelyezését célzó beruházás első ütemeként valósult meg, és ezzel 1968 óta először kap állandó kiállítóhelyet az intézmény. A Fischer József tervezte Walter Rózsi-villa jelképes kulcsát Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át dr. Almássy Kornél igazgatónak, az épület és kiállításai a nagyközönség számára május közepétől lesz látogatható.
29.03.2022.

Évszázadok öröksége – A magyar műemlékvédelem 150 éve

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) a hazai műemlékvédelem 150 éves fennállásáról a rendszerváltozás óta nem látott, nagyszabású kiállítással emlékezik meg a Pesti Vigadóban.

13.09.2022.

Modernista luxusvilla Budapest szívében

Megnyitja kapuit az Építészeti Múzeum új kiállítóhelye Pest egyetlen látogatható modern villájában

Stílusosan a múzeumok világnapján, május 18-án költözik be első kiállítóhelyére a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK), a helyszín pedig nem más, mint a budapesti Walter Rózsi-villa. Az 1936-ban épült, modern stílusú luxusvilla a Magyar Művészeti Akadémia beruházásában újult meg a fenntartásában működő Múzeum számára.

17.05.2022.

Kassára és Antwerpenbe érkezett az „Építs nekem hajlékot! – Magyar közösségek zsinagógái" tablókiállítás

A héten két európai városban is megnyílt a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gondozásában készült, a magyar közösségek zsinagógáit bemutató tablókiállítás: 2022. május 3-tól a kassai Harang utcai zsinagóga ódon falai közt, míg május 5-től az antwerpeni Magyar Tiszteletbeli Konzulátus impozáns épületében tekinthető meg az utazó tárlat Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái címmel.

06.05.2022.

Építs nekem hajlékot! Magyar közösségek zsinagógái

Kiállítás Kassán a Harang utcai zsinagógában

A Magyar Művészeti Akadémia a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal és a Kassai Zsidó Hitközséggel együttműködve a magyarországi zsinagóga­építészetet bemutató kiállítást készített. A rendezvény egy kiállítássorozat része, melynek első állomására 2021 őszén került sor Németországban, a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ szervezésében.

26.04.2022.

Megújult a Makovecz Imre által tervezett Művelődés Háza Sárospatakon

2,155 milliárd forint kormányzati pénzből újult meg a Makovecz Imre által tervezett Művelődés Háza Sárospatakon, a kulturális intézményt március 27-én adták át. Az eredetileg 1983-ra elkészült központot a Makovecz-program támogatásával újították fel az elmúlt három és fél év alatt. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Makovecz Imre munkásságát méltatva azt mondta: építő ember volt építészként is, amikor végzett az egyetemen, azt jósolták, hogy a szovjet mintájú lakótelepeké a jövő, ő azonban tudta, hogy ez az út nem járható, nemcsak embertelen, de még csak nem is gazdaságos. A miniszter úgy fogalmazott: Makovecz Imre új utat keresett és talált, az organikus építészetet, olyan épületeket tervezett, amelyek a teljes ember testi-lelki, szellemi jólétét tartották szem előtt, közösségépítő ember volt, országépítő.

28.03.2022.
Последњи