Elindult a KönyvtárMozi program

Együttműködési megállapodást írt alá a KönyvtárMozi elnevezésű projektről az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kecskemétfilm Kft., a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Dunatáj Alapítvány képviselője 2015. október 5-én a 10. Országos Könyvtári Napok budapesti sajtótájékoztatóján.
A széleskörű összefogáson alapuló KönyvtárMozi projekt a magyar film és filmkultúra népszerűsítéséhez, a kistelepüléseken élők ismeretszerzéséhez, szórakozásához, közösségépítéséhez kíván hozzájárulni. A szándéknyilatkozatot aláírók törekvése, hogy az állami, a szakmai és a civil szervezetek együttes erővel tegyenek közös lépéseket a kulturális alapellátás kiszélesítése és a kulturális alapú közösségépítés terén. Az együttműködő intézmények célja, hogy a kulturális alapellátás részeként a magyar filmkultúra és annak értékei hozzáférhetővé váljanak a hazai könyvtári rendszeren keresztül.
 
A 10. Országos Könyvtári Napok keretén belül mintegy 6500 program, többek között könyvbemutatók, vetélkedők és előadások is várják az érdeklődőket október 5–11. között. „A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kezdetektől kiemelten támogatja a rendezvényt, idén a főszervező Informatikai és Könyvtári Szövetségnek 22,3 millió forint címzett keretet biztosítanak a programsorozat lebonyolítására mondta el Doncsev András, az NKA alelnöke a hétfőn rendezett budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kistelepülési könyvtárakban megvalósuló KönyvtárMozi program megvalósítását 10 millió forint címzett kerettel támogatják. Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke arról szólt, hogy az első ütemben 150 kistelepülésen indul el a KönyvtárMozi, ahol a vetítéseken túl a filmekkel kapcsolatos beszélgetésekkel és előadásokkal is várják majd a regisztrált látogatókat. Az első KönyvtárMozi Dunafalván nyílik október 6-án, kedden délután a Gaál Béla rendezte 1934-es Meseautó című mozgókép vetítésével.
 
A KönyvtárMozi ötlete a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, A kistelepülések mozgóképkultúrájának helyzetét tárgyaló konferencián fogalmazódott meg, amely ebben az évben országosan 125 kistelepülésen indult el az első ütemben október 6-án az Országos Könyvári Napok keretében. A KönyvtárMozi-hálózat kiépítése a tervek szerint az ötezer fő alatti települések könyvtáraiban alapszolgáltatássá teszi a vizuális kultúrához való hozzáférést.
 
05.10.2015.  |  könyvtármozi-hálózat