© Benkő Imre – Táncháztalálkozó. Budapest, 1982

A táncházmozgalom Magyarországon és a határokon túl

Beszélgetések Sebő Ferenc vezetésével

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2022 tavaszán a Keddi kaleidoszkóp elnevezésű beszélgetéssorozatában fókuszál az 50 éves magyarországi táncházmozgalomra. A kerekasztal-beszélgetéseket március 1-én A hangszeres népzene feltámadása, április 12-én A magyar táncház kezdetei, míg május 24-én Határon túli táncházak címmel rendezik az MMA irodaházában Sebő Ferenc énekes, dalszerző, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a nemzet művésze vezetésével. Az esteken vendég lesz többek között Jánosi András népzenész és Sebestyén Márta népdalénekes, mindketten az MMA tagjai.
24.02.2022.

Bemutatták a Közelképek írókról-sorozat új köteteit

Kismonográfia Cseres Tiborról, Buda Ferencről és Döbrentei Kornélról
 
A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata szeptember 12-i Élőfolyóirat estjén mutatták be a Cseres Tiborról, Buda Ferencről és Döbrentei Kornélról készült monográfiákat, amelyek az MMA Kiadó Közelképek írókról című sorozatában jelentek meg. A köztestület Andrássy úti irodaházában tartott est háziasszonya Ács Margit Kossuth-díjas író, a monográfiasorozat szerkesztője, az MMA rendes tagja volt. A könyvbemutatón közreműködött Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MMA elnökségi tagja.

12.09.2022.

„…korának alapvető kérdéseit felvetve maga teremtett szellemi divatokat"

Kétnapos konferenciát tartottak Illyés Gyula életművéről
 
„Illyés Gyula életművének jelentőségét az adja, hogy nem különféle divatokat követve volt korszerű. Ezzel szemben korának alapvető kérdéseit felvetve maga teremtett szellemi divatokat" – fogalmazta meg a 120 évvel ezelőtt született költő, író, drámaíró, műfordító, lapszerkesztő tiszteletére szervezett kétnapos konferencia szervezői nevében Gróh Gáspár irodalomtörténész, szerkesztő. A szeptember 7-én és 8-án a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata kezdeményezésére és szervezésében megvalósult konferencia mindenekelőtt azt vizsgálta, miként van jelen Illyés Gyula életműve az irodalomtudományban és a közgondolkodásban.

09.09.2022.

Bemutatták Kocsis Miklós A felsőoktatási autonómia a kulturális jogok rendszerében című könyvének angol nyelvű kiadását

Június 29-ére könyvbemutatót szervezett az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) néhai igazgatója, dr. habil. Kocsis Miklós Higher education autonomy in the system of cultural rights – a Hungarian perspective című kötetének bemutatására a Hild-villában. Az esemény lehetőséget kívánt teremteni a megemlékezésre és a kerekasztal-beszélgetést követően a kötetlen párbeszédre.

04.08.2022.

Szent László-díjat kapott Solymosi-Tari Emőke

Dr. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője Szent László-díjat kapott a főváros X. kerületétől, tevékenysége elismeréseként. A kitüntetést Kőbánya önkormányzata olyan személynek adományozza, aki munkásságával, kiemelkedő teljesítményével, megbecsülést kiváltó tevékenységével, példaértékű életútjával hozzájárult a kerület gyarapodásához, és ezzel emelte Kőbánya hírnevét. Az átadóünnepséget június 23-án a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban tartották, a díjat D. Kovács Róbert polgármester nyújtotta át.

30.06.2022.

A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgálták a győri konferencián

Művészet/Elmélet Konferencia címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. Az összművészeti esemény célja az volt, hogy a magyar művészet, a tudomány, valamint a felsőoktatás kapcsolódásait, együttműködési lehetőségeit vizsgálja, és hogy ezzel a kezdeményezéssel egyúttal hagyományt is teremtsen. A konferencia szervesen kapcsolódott a XVII. Magyar Táncfesztivál programsorozatához a táncművészetet oktató felsőoktatási intézmények bevonásával.

14.06.2022.
Последњи