Filmes anyaggal bővült az MMA-lexikon

2020. január 14-én a Pesti Vigadóban, székházában tartotta a Magyar Művészeti Akadémia a www.mmalexikon.hu honlapon elérhető Magyar filmek a kezdetektől napjainkig című, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet gondozásában megjelent online lexikon sajtóbemutatóját, amely a magyar filmkultúra legfontosabb alkotásait mutatja be. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete által 2019-ben elindított lexikon az 1945 utáni évtizedek legfontosabb magyar szépirodalmi műveiről, valamint ezekhez kapcsolódó eseményeiről tesz közzé szócikkeket folyamatosan bővülő adatbázisában. A tavaly bemutatott irodalmi cikkeket követően a lexikon idén film kategóriával gazdagodott. A tervezett ötszáz szócikk a magyar film (beleértve az animációt is) történetét 1912-től napjainkig követi nyomon.
14.01.2020.

„Pannon töredék"

„Az 1975-ös év a magyar irodalom fejlődésében az addig egymással viaskodó »realista« és »modernista« irányzatok szerves egységbe forrásával kezdődő valódi korszakhatár" – vallja Szörényi László. A József Attila- és Széchenyi-díjas irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Mészöly-centenáriumról és készülő Dante-tanulmányáról is mesélt.
(Kurucz Éva interjúja)

02.08.2021.

Kerítéskiállítás Mészöly Miklósról

A 100 éve született Mészöly Miklós (1921–2001) halálának 20. évfordulója alkalmából az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia Bajza utcai épülete körül. A Mészöly Miklós életét és pályáját feldolgozó, fotókkal illusztrált tablók az Andrássy úti és Bajza utcai oldal kerítésén láthatók egy hónapig. A Mészöly Miklós-emlékévhez kapcsolódó "Mészöly 100" című kiállítás megnyitóján Gróh Gáspár irodalomtörténész, a tárlat anyagának szerkesztője úgy fogalmazott: a szekszárdi születésű író műveivel nem lehet érintőlegesen találkozni, ha belekezd valaki az olvasásukba, abból hónapokig tartó kaland lesz.

21.07.2021.

Emlékülés Molnár Tamás filozófus születésének 100. évfordulóján

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Eötvös József Kutatóközpont – Molnár Tamás Kutatóintézet Molnár Tamás (1921–2010) Széchenyi-díjas filozófus, az MMA posztumusz tiszteleti tagja születésének 100. évfordulója alkalmából 2021. június 25-én emlékülést tartott a Pesti Vigadó Makovecz termében. Molnár ma a legtöbbek által ismert és olvasott, vitatott és továbbgondolt magyar anyanyelvű filozófus a világban, a jobboldali (konzervatív katolikus) gondolkodás meghatározó alakja. Az emlékülésen előadást tartott dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára – az emlékülés kezdeményezője és főszervezője –, valamint több kutató, dr. Frenyó Zoltán, dr. Molnár Attila Károly, dr. Pap Milán, dr. Pető Zoltán, dr. Turgonyi Zoltán is.

28.06.2021.

A művészet közege III. konferencia a Pesti Vigadóban

Immár harmadik alkalommal rendezte meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) A művészet közege című konferenciát június 1-én, amelyen a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályozások értelmében ezúttal már a közönség is részt vehetett a Pesti Vigadó Déli termében. Az összművészeti konferencia ezúttal is elsősorban a művészetet körülvevő közegre, világra, miliőre, atmoszférára, közösségre, társadalomra fókuszált: milyen nyomot hagy, milyen hatást vált ki a művészet mindabban, ami körülveszi, amiben maga elhelyezkedik, és ahol ő maga is más művészetek vagy műalkotások közegét vagy közegelemét képezi.

01.06.2021.

Kortárs magyar irodalmi művek lexikona

Kortárs magyar irodalmi művek lexikona jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az MMA Kiadó gondozásában. A könyv bemutatóját június 1-jén tartják a Pesti Vigadóban. Az 1956 és 2016 közötti időszakot feldolgozó lexikon 333 szerzőtől összesen 655 szócikket tartalmaz. A gyűjtemény kiadását az MMA MMKI által 2018-ban indított Magyar irodalmi művek 1956–2016 című kutatási projekt előzte meg, amelynek eredményei 2019-től ingyenesen elérhetőek az interneten a www.mmalexikon.hu cím alatt.

31.05.2021.
Последњи